3 Mayıs 2024 Cuma

Ya kanal ya İstanbul: Katıl durduralım

Kanal İstanbul projesinin durdurulmasını isteyen siyasi parti ve kurumlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklamada, "Ya kanal ya İstanbul: Katıl durduralım" dedi.

Çok sayıda parti ve kurum, Kanal İstanbul projesinin durdurulması talebiyle İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Projenin iptali için dilekçe verilmesinin son günü olması dolayısıyla yapılan açıklamada, İstanbul'u yıkıma uğratacak projeden vazgeçilmesi istendi. İtiraz dilekçesi verenlerin yoğunluğu nedeniyle, Beşiktaş'ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğündeki işlemler uzadı, basın açıklaması da geç başladı.

"Ya kanal ya İstanbul: Katıl durduralım" pankartının açıldığı açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, HDK İstanbul İl Eş Sözcüsü Yoldaş Aydın, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, ESP İstanbul İl Eş Başkanı Ezgi Bahçeci, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Başkanı Kanber Saygılı'nın da katıldığı eyleme, BEKSAV bando ekibi de destek verdi. Yağmur altında gerçekleştirilen açıklamada, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Ya kanal, ya İstanbul", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

'1/100.000 ÖLÇEKLİ PLANLA HUKUK ÇİĞNENDİ'
Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Yıkıcı, "İstanbullu bir kez daha iktidarın sadece rant odaklarına fayda sağlayan 'büyük proje' dayatmasıyla karşı karşıya. Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı, 3. Köprü ile başta İstanbul'un suyu ve nefesi olan Kuzey Ormanları'nda onarılmaz yıkımlara neden olanlar, bu sefer de İstanbul'un ve bölgenin binlerce yıllık belleğini, doğal hayatını, insanların, hayvanların yaşamını halk 'istese de istemese de' değiştireceğini ilan etti" dedi.

"2009 tarihli Çevre Düzeni Planı bir kez daha ihlal edildi ve su havzası,tarım alanı, ormanlık alan olarak belirlennmiş 36 bin 453 haktarlık alan imara açıldı. Bu plan değişikliği sürecin hızlanmasına yönelik olup Çevresel Etki Değerlendirme süreci bitmeden Kanal İstanbul'un 1/100.000 ölçekli plana işlenerek askıya çıkartılması, yangından mal kaçırırcasına bölgenin ranta açılması olup hukukun çiğnenmesidir ve kamuya karşı suçtur" diyen Yıkıcı, "Onlar güzel İstanbul'u ve içinde bulunduğu bölgeyi doğası dışına çıkararak bir ucube yaratmak istiyorlar. Soru şu? Buna razı gelecek miyiz? İstanbul'u rant canavarlarına emanet edecek miyiz?" şeklinde konuştu.

'KANAL İSTANBUL HAYVAN VE BİTKİ SOYKIRIMI'
Herkesi birlikte mücadeleye çağıran Yıkıcı,"Çünkü; Kanal İstanbul demek yaşam için, ekosistemler için 'Susuzluk' demek. Proje yapıldığı takdirde İstanbul'un en büyük su kaynağı Terkos Gölü'ne tuz karışacak, Sazlıdere Barajı ortadan kalkacak ve yeraltı suları ve akiferler tuzlanacak.  İstanbul su havzaları zarar görmüş, kaynakları azalmış, nüfusu büyümüş, çoraklaşmış  bir ada haline gelecek. Çünkü; Kanal İstanbul 'Hayvan ve Bitki Soykırımı' demek. Kanal projesinin inşaatıyla, 23 milyon metrekare orman alanı, 45 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre genişliğinde 136 milyon metrekarelik çok verimli tarım ve orman alanı, sonsuza kadar ortadan kaldırılmış olacak. Çok değerli sulak araziler ve orman habitatı yok olacak ve bütünlüğünü kaybedecek; Kuzey Ormanları'na ağır bir darbe daha indirilmiş olacak. Onlarca tür endemik bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak ve İstanbul'un doğal parçası yabani hayvanlar yaşam alanını kaybedecek" dedi.

Kanal İstanbul'un büyük bir ekonomik külfet olduğunu, Montrö anlaşmasına göre gemilerin Kanal İstanbul'dan geçişe zorlanamayacağı ve kanalla para kazanılacak savının gerçek olmadığını vurgulayan Ayşe Yıkıcı, "Bu yıkımı, İstanbul'a ihaneti durdurabiliriz. Ya Kanal ya İstanbul diyenleri birlikte yola çıkmaya çağırıyoruz. Katıl Durduralım" şeklinde konuştu.

Kadıköy Demokrasi Meclisi'nden Koray Türkay, Ataol Behramoğlu'nun dizelerini okudu, "Açıklamamız bitti ama mücadelemiz devam edecek" dedi. Açıklamada söz alan bir üniversite öğrencisi de, "Üniversite öğrencileri olarak rant politikalarına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Açıklama, "Bekle Bizi İstanbul" şarkısının söylenmesiyle sona erdi.