26 Nisan 2024 Cuma

Y Momentum önünde DEV TEKSTİL üye ve yöneticilerine saldırı

Y Momentum'da hakları için iş bırakan işçilerden ikisi işten atıldı. Bunun üzerine açıklama yapan DEV TEKSTİL üye ve yöneticileri gözaltına alındı. Serbest bırakılan işçiler, hak mücadelesinin engellenemeyeceğini kaydetti.

Tekstil firması YFA Momentum'un üretim merkezi olan Y Momentum'da işten atılan işçilerin geri alınması için fabrika önünde eylem yapan Dev Tekstil üye ve yöneticileri gözaltına alındı. Üç saat gözaltında tutulan işçiler serbest bırakıldı.

Y Momentum işçileri, alamadıkları ücretleri için dün sabah saatlerinde iş durdurma eylemi yaptı. Ücretlerin yatırılacağı sözü üzerine işbaşı yapan işçilerden ikisi işten atıldı. Bunun üzerine dün akşam saatlerinde fabrika önünde açıklama yapıldı. Patronların çağırdığı polis, sendika üye ve yöneticilerini gözaltına aldı. Üç saat gözaltında tutulan işçiler daha sonra serbest bırakıldı.

KRİZDEN PATRONLAR KAZANIYOR, İŞÇİLERİN HAKLARI VERİLMİYOR
Fabrikada yaşananlarla ilgili açıklama yapan DEV TEKSTİL Sendikası, işçilerin haklarına yönelik saldırıların son bulması istendi. 

Firmanın krizi fırsata çevirerek her türlü kuralsız çalışma koşullarını dayattığı belirtilen açıklamada, "İhracat çalışan firma kar oranlarını sürekli artırdığını açıklıyor. Kar artışında işçilere ise hiçbir şey yansımıyor. YFA Momentum'da işçi ücretleri düzenli ödenmiyor, zam yapılmıyor. Bununla da yetinmeyerek kayıt dışı işçi çalıştırma, iş başı eğitim ile işçi çalıştırma her gün artıyor. Mobing, performans dayatması rutin hale gelmiş durumda. İşçiler ücretlerini talep etiklerinde, zam istediklerinde ise tehdit ve işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalıyorlar. Saymakla bitiremeyeceğimiz hak ihlali YFA Momentum'da hayata geçiriliyor" denildi.

INDUSTRIALL KILINI KIPIRDATMIYOR 
YFA Momentum, Küresel Çerçeve Sözleşmesine imza atmış uluslararası firmalara iş yaptığı hatırlatılan açıklamada, "İlgili firmalara ve sözleşmenin tarafı olan IndustriALL Küresel Sendikası'na bilgilendirme mektubu yazılmasına rağmen her iki taraf da Küresel Çerçeve Sözleşmesi hükümlerinin uygulanması için kıllarını dahi kıpırdatmadı" bilgisi yer aldı.

İşçilerin hakları için harekete geçtiğini söyleyen sendika, "YFA Momentum'daki kuralsız çalışma koşulları son bulana ve atılan arkadaşımız geri alınana kadar içeride ve dışarıda haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. IndustriALL Küresel Sendikaya da altına imza attığı Küresel Çerçeve Sözleşmesinin gereklerinin yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.

İŞÇİLERE GÖZALTI PATRONLARA DAVET
Gözaltı saldırısıyla ilgili ayrı açıklama yapan sendika, "Üye ve yöneticilerimiz yaka paça gözaltına alan polis Y Momentum patronunun uşaklarını ise üye ve yöneticilerimizden şikâyetçi olmaları için karakola davet etmiştir. Küfür, hakaret eden, sendikal hakkın kullanımını engelleyen uşaklar Avcılar Emniyetinde görevli polislerce korunmuş, teşvik edilmiştir. Y Momentum patronuna ve Avcılar Emniyetinin yöneticilerine bir kez daha emek, onur, gelecek mücadelesi veren, anayasal hakkın kullanan işçilerden uzak durun diyoruz. Patronların köle olarak gördüğü işçilerin ve sendikaları DEV TEKSTİL'in mücadelesini engelleyemeyeceğinizi bir kez daha ifade ediyoruz" şeklinde tepki gösterdi.