23 Nisan 2024 Salı

WHO: İngiltere'de ortaya çıkan mutant virüs 60 ülkede görüldü

Dünya Sağlık Örgütü, ilk örneklerine İngiltere'de rastlanan koronavirüsün mutasyon geçirmiş türünün 60 ülkeye yayıldığını açıkladı. Güney Afrika varyantının ise toplam 23 ülke ve bölgede tespit edildiği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk örneklerine İngiltere'de rastlanan koronavirüsün mutasyon geçirmiş ve daha hızlı yayılan yeni türünün 60 ülkede tespit edildiğini duyurdu. Virüsün İngiltere'de ortaya çıkan türü gibi daha bulaşıcı olduğu düşünülen Güney Afrika varyantının ise toplam 23 ülke ve bölgede görüldüğü belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'nın ardından ABD'de salgının en çok etkilediği eyaletlerden biri olan Kaliforniya'da, virüsün daha bulaşıcı olabileceği belirtilen yeni bir varyantı bulunmuştu. L452R adı verilen varyantın özellikle Los Angeles kentinde ilk dalgaya kıyasla daha hızlı yayıldığı kaydedilmişti.

Ocak ayı başında Pfizer/BioNTech aşısının, İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni korona virüsü mutasyonuna karşı etkili olduğu açıklanmıştı. Pfizer'dan aşı bilimcisi Phil Dormitzer, aşının hem İngiltere hem de Güney Afrika varyantında tespit edilen 'N501Y' isimli mutasyonu nötralize ettiğini söylemişti. "Toplamda 16 farklı mutasyon test edildi ve hiçbirinin gerçekten önemli bir etkisi olmadı. Bu iyi haber" diyen Dormitzer, "Bu durum 17'nci mutasyonun etkisi olmayacağı anlamına gelmez" uyarısında bulunmuştu.