2 Mayıs 2024 Perşembe

Viyana'da AKD üyelerine faşist sadırı

Salgın dönemi boyunca Avrupa'nın bir çok kentinde sokaklara çıkan AKD üyeleri dün Viyana'da, faşistlerin saldırısına maruz kaldı. Faşist gruplar, ATİK VİTİD binasına girmeye çalıştı. Saldırıyı kınayan AKD, akşam yapılacak eyleme deste çağrısı yaptı.

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD), her Çarşamba yapılan eylemler kapsamında dün Viyana'da yapılmak istenen eyleme faşistlerin saldırı gerçekleştirdiğini belirtti.

Açıklamada AKD'nin çağrısı ile Avrupa'nın birçok şehrinde, her Çarşamba sokaklarda olan örgütlü kadınların, salgın döneminde kadınların yaşadıkları şiddet ve katliamlar başta olmak üzere, patriarkal kapitalist sistemi ve politikalarına karşı eylemler yaptıkları hatırlatıldı.

Eylemlerin yapıldığı yerlerden biri olan Viyana'da, Türkiyeli ırkçı faşistlerin rahatsız olduğu ve defalarca saldırı girişiminde bulundukları kaydedildi.

Dün, açıklama yapmak için alana giren AKD üyelerine, bu kez daha organize bir şekilde faşist saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Olay yerine gelen polisin, müdahalesinin de yetersiz kaldığı aktarılan açıklamada, faşist grubun bir süre sonra eylem alanının yakınında olan Viyana Türkiyeli İşçiler Derneği (ATİK VİTİD) binasına saldırı girişiminde bulundukları ifade edildi.

Bu saldırıyı engelleyen polisin, saldırganları gözaltına alıp sorgulamak yerine, saldırıya karşı dernek binasına gelen devrimcileri sorgulamaya çalıştığını belirtti. Buna rağmen yüzlerce kişinin ATİK VİTİD binasına gelerek dayanışma gösterdiği söylenen açıklamada, saatler sonra olayla ilişkisi olmayan antifaşist bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Polisin bu tavrını kınayan AKD, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

AKD, faşist saldırılar karşısında yılmayacaklarını, mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak, tüm ilerici, devrimci, demokrat kadınlar başta olmak üzere herkesi, bu saldırılara karşı dayanışma ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

AKD, ATİK VİTİD ile birlikte 18.00'da saldırıya karşı basın açıklaması yapılacağını duyurdu, destek çağrısı yaptı.