24 Nisan 2024 Çarşamba

Veteriner hekimler: Zoonozlarla mücadelede emeklerimizi hiçe saydınız

İzmir Veteriner Hekimler Odası, pandemiyle mücadelede veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olarak sahada aktif çalışma yürütmesine rağmen meslektaşlarının emeklerimizi hiçe sayıldığını belirtti.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu pandemi sürecinde veteriner hekimlerin maruz kaldığı haksızlıklara ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı yapılan açıklamada, pandemiyle mücadelede veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olarak sahada aktif çalışma yürütmesine rağmen dile getirilmediği kaydedildi. Veteriner hekimlerin zoonotik* hastalıklarla mücadelede deneyimli oldukları kaydedilen açıklamada, "Pandemide göreve hazırız, sahada halkla yoğun olarak bir arada olan sağlık sınıfı tek meslek grubuyuz, hastalar ayağımıza gelmez genelde biz gideriz biz bu işin üstesinden de geliriz" dediklerini ancak dikkate alınmadıkları kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi: "Halk sağlığına dair her yıl kamuoyuna yansıtılmaksızın meslektaşlarımızın maruz kaldığı zoonozlarla mücadele çalışmalarını yok saydınız. Alkış beklemedik elbette ama çoğu zaman kurum amirlerinin emirleri doğrultusunda eldeki olanaklarla mesleğini icra etmeye çalışan ve memuriyetin yasal çerçevesi içinde sessizliğini korumak zorunda kalan meslektaşlarımızı sözde hayvanseverlerin önüne atıp geçtiniz. Emeklerimizi hiçe saydınız.

"Biz her gün hayvan hakları için mücadele ederken, insan sağlığına dair koruyucu hekimlik faaliyetleri yaparken, siz önemli günler ve haftalarda kucağınıza alıp öpüp koklamaktan öte gitmediğiniz hayvanlarla fotoğraflar paylaşıp bizlerden çok hayvansever sayıldınız. Yılda üç beş kez fotoğraf çektirmeye çaba harcadınız ama bu kadar gösterişli sevdiğiniz hayvanlar için nedense bir türlü, yıllardır beklediğimiz ceza hukukuna dahil edilmesi gereken maddelerin de yasallaştırılmasına yönelik Hayvanları Koruma Kanununu hayata geçirmeye emek harcamadınız.

"Anlayacağınız daha ne söylesek nasıl anlatsak bilemez haldeyiz. Uzun lafın kısası 'meslekçe şaşkınız' en azından bunu bilin istedik. Çünkü Veteriner Hekimlik mesleği tarih boyunca böyle eziyet görmedi."

*Zoonoz omurgalı hayvanlardan insanlara geçen (zooantroponoz) ve insanlardan omurgalı hayvanlara geçen (antropozoonoz) herhangi bir enfeksiyon hastalığını tanımlayan terimdir. Birçok ağır ve önemli hastalık bu kategoridedir.