19 Nisan 2024 Cuma

Veteriner hekimler aşıda öncelik istiyor

AKP MKYK üyeleri koronavirüs aşısı yapılmaya başlandığı ilk gün aşı olurken veteriner hekimlere, öncelikli meslek grupları arasında yer verilmedi. Meslek örgütü temsilcileri, veteriner hekimlerin sağlık hizmeti sunduklarına belirterek, öncelikli gruba alması gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı, aşıda öncelikli meslek gruplarını açıklarken, ilk aşamada, kamu özel ayrımı gözetmeksizin sağlık kurumu çalışanları, eczacılar ve eczacı kalfalarının aşılanacak meslek grupları arasında yer aldığını duyurmuştu. Veterinerler ise öncelikli aşı yapılacak gruba alınmamalarına tepkili.

Türkiye'de virüsün izole edilmesi ve yerli aşı çalışmalarında veterinerler ile virologların büyük emek sarf ettiğini, veteriner hekimlerin köy köy gezerek toplum sağlığı için çalıştığını belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, veteriner hekimlerin aşılamada ilk aşamada yer almamasına tepki gösterdi.

Covid-19 nedeniyle dünyada vazgeçilmez meslek grubu olarak veteriner hekimlerin tanımlandığını, Türkiye'de ise aşılamada öncelik verilmemesiyle "şok" yaşadıklarını belirten Eroğlu, bugüne kadar 14 veteriner hekimin koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini, 500'ün üzerinde veteriner hekimin pozitif olduğunu aktardı. TVHB Başkanı Eroğlu, 30 Kasım 2020'de aşılamada öncelikli olmak için Sağlık Bakanlığı'na yazı gönderdiklerini fakat olumlu yanıt alamadıklarını belirterek şunları söyledi: "Bize Türkiye'de ne kadar veteriner hekim olduğu soruldu. Kamu ve özel sektör dahil 32 bin civarı olduğunu belirttik. Biz 32 bin veteriner hekimin bir an önce aşılanmasını talep ediyoruz. 500'ün üzerinde veteriner hekim evinde otururken ya da törene katılırken Covid-19 olmadı. Köy köy, ev ev geziyorlar. Vatandaş 'Sen Covid'sindir' diyor ahırına girmesine izin vermiyor. Veteriner hekimler şu anda sosyal medyada teyakkuz halinde. İnfial yaşıyorlar."

Sağlık Bakanı ve Tarım Bakanı'na veteriner hekimlerin aşıda öncelik grubunda yer alması için mektup gönderdiklerini, kliniklerde, çiftliklerde ve gıda sektöründe veteriner hekimlerin insanlarla temas ederek çalıştıklarını belirten Ali Eroğlu, "Metropolünden en ücra köşelere kadar hem hayvan hem de çevre sağlığı konusunda aynı anda çalışan tek meslek grubu veteriner hekimlerdir. Ülkemizde ilk defa nisan ayında virüsü izole eden hocalarımız veteriner hekimler. Kayseri'de Aykut Özdarendeli, Ankara'da Aykut Özkul, yine aşı üretim çalışmalarında Trakya'da veteriner hekim virolog hocalarımız faz 1 aşamasına geçmek üzereler. Veteriner hekimler hastalıklarla mücadelede önemli meslek grubu. Ülkemizde hala kuduz, Kırım-Kongo gibi hastalıklar, gıda güvenliği konusunda da veteriner hekimler var" dedi.

ÖNCELİK HEKİME DEĞİL AKP MKYK'YA
Koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldikten sonra ilk aşıyı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AKP MKYK üyeleri ve MHP Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Salgının başladığı mart ayından bu yana çok sayıda sağlık emekçisi yaşamını yitirirken, sağlıkçılar bile aşı olmadan AKP MKYK üyelerinin aşı olması tepkilere neden olmuştu. Bakan Koca'nın tüm siyasi parti genel başkanlarını arayarak aşı olmalarını istemesine rağmen HDP Eş Genel Başkanları, TİP ve CHP bu teklifi geri çevirmiş, sıraları geldiğinde aşı olacaklarını duyurmuştu.