28 Mart 2024 Perşembe

Vatan Partisi'nde Perinçek'e HDP isyanı

Vatan Partisi Genel Başkan Doğu Perinçek'in, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde HDP'nin kapatılması ile ilgili çalışma yapacağına yönelik açıklamasına tepki gösteren Diyarbakır ve Batman il ve ilçe yönetimleri ile Mardin'in Kızıltepe ilçe yönetimi partilerinden istifa kararı aldı.
Vatan Partisi Genel Başkan Doğu Perinçek'in, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde HDP'nin kapatılması ile ilgili çalışma yapacağına yönelik açıklaması, Kürt illerinde tepkilere neden oldu. Diyarbakır ve Batman il ve ilçe yönetimleri ile Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Vatan Partisi yönetimleri eş zamanlı olarak basın açıklaması yayıp istifa edecekleri bildirildi.
 
Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre; Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Selahattin Gönül, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, Doğu Perinçek'in, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk iş olarak HDP'yi kapatmayı vaat etmesi ve CHP'nin Cumhurbaşkanı Muharrem İnce'nin, HDP'nin Cumhurbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaretinden sonra, Doğu Perinçek'in bu ikiliye dönük açıklamalarından rahatsızlık duyduklarını söyledi.
 
Bu nedenle, Diyarbakır ve Batman'da il ve ilçe teşkilatları ile Mardin'in Kızıltepe ilçe yönetiminin partililerle birlikte topluca istifa edeceğini kaydeden Gönül, istifa etmeleri ile ilgili olarak kendisiyle Genel Merkez yöneticilerinden Mehmet Bedri Gültekin'in bir görüşme yaptığını belirtti. Gönül "Kendisine de söyledik. Biz Doğu Perinçek'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı için kapı kapı gezip imza topladık. Ama bunun karşılığı olarak bu yaptığı açıklamaların doğru olmadığını belirttik. Gültekin de bu yöndeki açıklamaların nedenini anlayamadıklarını söyledi. Keşke bizi partide teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısı ya da partinin genel serketeri arasa ve Doğu Perinçek'e duygularımızı anlatsaydı. Biz defalarca uyardık. Bu yönte açıklamaların doğru olmadığını söyledik. Hatta geçenlerde Ankara'da 90 kişiyle birlikte bölgenin, Diyarbakır'ın sorunları ile ilgili kapsamlı bir toplantı da yaptık. Orada da bu tür açıklamaların yapılmaması gerektiğini anlattık. Biz kavga değil barış istiyoruz dedik. Kaos istemiyoruz dedik. Ama 6 milyon oy almış bir parti ile ilgili böyle açıklama yapamazsınız. Sizin yüzde 1 bile oyunuz yok. Nasıl böyle dersin bu parti ile ilgili" dedi.