9 Mayıs 2024 Perşembe

Vartinis Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi'nde, 3 Ekim 1993 tarihinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 28. yıl dönümünde yaşamını yitirenler anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş İl Örgütü ve Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi'nde 3 Ekim 1993 tarihinde katledilen 9 kişiyi ateşe verilen ve müzeye çevrilen evde andı.

Muş Valiliği tarafından bu sabah kentte ilan edilen 15 günlük "eylem ve etkinlik yasağı" gerekçe gösteren Jandarma anma yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine HDP milletvekili Coşkun, müzeye çevrilen eve HDP'lilerle girmek istedi. Buna izin vermeyen Jandarma Coşkun'a, "Buranın sizin için nasıl özel bir statüsü var? Neden ziyaret etmek istiyorsunuz?" diye sordu. Coşkun ise "3 Ekim 1993 tarihinde 9 kişilik bu tek gözlü evde katledildi. Yakılarak katledildi" diyerek cevap verdi. "Böyle bir kayıt yok" diyen jandarmaya Coşkun, dönemin İlçe Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında çıkarılan tutuklama kararını hatırlattı.

Coşkun yaşanılan polemik sonrası müzeye çevrilen eve girerek katliamında yaşamını yitirenleri andı.

Coşkun ve HDP'liler daha sonra Vartnis beldesinde halkı ve esnafı ziyaret etti.