29 Mart 2024 Cuma

Van'da kadın mitingi: Varız, var olacağız

Yeşil Sol Parti Van'da kadın mitingi düzenledi. Ulusal kıyafetleri ile alana akan kadınlar renkleri ve coşkusuyla göz doldurdu. Kadınlara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Sizin iradenizi tanımayan, iradenize kayyum atayan bu iktidarı unutmayın, yaptıklarına bin pişman edin" dedi. Kadınlardan 8 vekil çıkarma sözü alan Buldan, partisinin de Vanlı kadınların talepleri için mücadele edeceğinin sözünü verdi. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçim çalışmaları kapsamında 24 Nisan'da startını verdiği mitingler sürüyor. Yeşil Sol Parti'nin bugünkü miting adresi Van'ın İpekyolu ilçesindeki Musa Anter Parkı. "Buradayız, kadınlarla değiştireceğiz" şiarıyla kadın mitingi gerçekleşti. 

Parti bayraklarıyla süslenen alana kadınlar 3 koldan aktı. Mitinge ulusal kıyafetleriyle katılan kadınlar, ellerinde parti bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalar taşıdı. Coşkunun hakim olduğu miting alanı kısa bir sürede doldu. 

Uzun süre çalınan ezgilerle halaya duran kadınlar sık sık "Bijî berxwedana zindanan" ve "Şehid namirin" sloganlarını haykırdı. 

Öte yandan çok sayıda kadın da Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binası önünde buluştu. Bir süre halay çeken kadınlar "Jin, jiyan, azadi" sloganıyla miting alanına yürüdü. Ulusal kıyafetler ve renkleriyle göz dolduran kadılar yürüyüşte "Dîsa jin, dîsa jiyan" dövizleri taşıdı. 

Miting, devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

BULDAN: BİZİ BİTİRMEYE ÇALIŞAN İKTİDAR BU MEYDANA İYİ BAKSIN
Söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, direnen milyonlarca kadını selamladı. 25 Nisan'da düzenlenen siyasi soykırım operasyonuna dikkat çeken Bulan, "Bu gözaltın operasyonunun bir kumpas operasyonu olduğunu özellikle ifade etmek isterim. Seçimlerde güvenliği sağlayacak olan avukatlara, seçimlerde çalışmalar yapacak olan yönetici arkadaşlarıma, seçimlerde sahneye çıkıp şarkılarını, türkülerini söyleyecek olan kültürde çalışan sanatçı arkadaşlarıma... Bunlara cevabımız 14 Mayıs tarihinde sandıklarda vereceğiz ama bu meydanda da bir kez daha cevabımızı veriyoruz" dedi. 

'ŞUNU BİLSİNLER Kİ VARIZ, VAR OLACAĞIZ'
İktidara seslenen ve "bu meydana iyi baksın" diyen Buldan, iktidarın sarayını titreten kadınların gümbür gümbür geldiğini söyledi. Hakkari'den aldıkları coşkuyla seçim mitinglerini sürdürdüklerini dile getiren Buldan, "Bu meydana iyi baksınlar istiyoruz bu meydandan çıkan sloganları iyi dinlesinler istiyoruz. Şimdi iktidarın elbette ki kendisine göre hesapları var. Bu hesapları operasyonlarla gerçekleştirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Ancak bir amaçları daha var. Bizlere gözdağı vermek, bizleri sindirmek, bizlerin çalışmasını sekteye uğratmak. Ama onlar da şunu bilsinler ki biz bitmedik, bitmeyeceğiz. Yok olmadık, olmayacağız. Varız, var olacağız" vurgusu yaptı. 

"Jin, jiyan, azadi" sloganıyla yeri göğü inleyen bir Türkiye yarattıklarını bu sloganın dünyanın birçok noktasında kadınların direniş sloganı olduğunu belirten Buldan, "Dîsa jin dîsa jiyan" sloganına dikkat çekti.

'AKP HÜKÜMETİNİ GÖNDERECEK OLAN YİNE KADINLARIN MÜCADELESİ'
İktidarın arkasına bakmadan gideceğini kaydeden Buldan, bu ülkede kadın iradesi, mücadelesi ve güçlü birlikteliğinin AKP'nin siyaseten bittiğinin göstergesi olduğunu dile getirdi. İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarına işaret eden Buldan, "Kadınlara açlığa, yoksulluğa sefalete mahkum ettiler. Kadılar pazardan, marketten alışveriş yapamıyor; çocuklar okullara aç giriyor yatağa aç giriyor" dedi. Buldan, Kadınların şiddete uğradığı, yok sayıldığı, emeğinin sömürüldüğü, iş güvencesinin olmadığı bir Türkiye'yi yaratan AKP hükümetini gönderecek olanın da yine kadınların mücadelesi olduğunu kaydetti. 

'KADINLAR TÜRKİYE'Yİ YÖNETECEK'
Kadınlardan Van'dan 8 milletvekili çıkaracakları sözü alan Buldan, Vanlı kadınların sesini, sözünü duyuracakları ve talepleri için mücadele edeceklerinin sözünü verdi. "Kadınlar yönetecek. Türkiye'yi yöneteceğiz. Parlamentoda da yaşamın her alanında da tarlalarda, fabrikalarda, işyerlerinde, meydanlarda, sokaklarda kadınlar olarak biz bu ülkeyi yönetmeye adayız" diyen Buldan, Van'ı ve Türkiye'nin her yerini Yeşil Sol'un rengine boyayacaklarını söyledi. 

'SİZİN İRADENİZİ TANIMAYAN, KAYYUM ATAYAN İKTİDARI UNUTMAYIN'
14 Mayıs tarihine kadar sıkı bir çalışma yürütme çağrısı yapan Buldan, "İttifakın ağzından düşürmediği milli ve yerli adaylar var. Son günlerde çok dillendiriyorlar. Biz de onlara Van'dan diyoruz ki sizin milli ve yerli otomobiliniz var ya TOGG, işte biz sizi milli ve yerli otomobilinize bindirip yolcu edeceğiz, hepinizi göndereceğiz. Sevgili kadınlar sizin iradenizi tanımayın, bu kente kayyum atayanları siz de tanımayın, iradeniz olan Bekir Kaya'yı asla unutmayın, iradeniz olan belediye eşbaşkanlarınızı asla unutmayın. İradenize öyle bir sahip çıkın ki AKP yaptıklarına binbir pişman olsun. Bunu yapacağınızdan hiçbir şüphem yok, sizlere Van halkına güveniyorum" dedi. 

13 Mayıs'ta Van'da bir de büyük buluşma gerçekleştireceklerini hatırlatan Buldan, kazanacaklarına sonuna kadar inandıklarını söyledi ve ekledi "Başaracağız, başaracağız, başaracağız."

Buldan'ın konuşması sonrası miting müzik dinletisiyle devam etti.