26 Nisan 2024 Cuma

Van'da iki siyasi tutsak 98 gündür ölüm orucunda

Van-Hakkari Tabip Odası, Van Sağlık Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek ölüm orucundaki TKP/ML dava tutsağı Kadir Karabak ve MKP dava tutsağı Esat Naci Yıldırım iki tutuklunun tedavi süreçlerine dahil olmak istediğini iletti.
Van F Tipi Hapishanesi'nde saldırılara ve hak ihlallerine karşı TKP/ML dava tutsağı Kadir Karabak ve MKP dava tutsağı Esat Naci Yıldırım'ın başlattığı ölüm orucu direnişi 98. gününe girerken tutsakların sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor.
 
Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde sonuç alamayan Karabak ve Yıldırım'ın, ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldikleri belirtildi.
 
Tutuklu ailelerinin "Her an hastaneye kaldırılabilirler" çağırısından sonra Van-Hakkari Tabip Odası, Van Sağlık Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek iki tutuklunun tedavi süreçlerine dahil olmak istediğini iletti.
 
TABİPLERDEN BAŞVURU
 
Tabip Odası, Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda şu hususlara dikkat çekildi: "Van F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım, avukatları aracılığıyla odamıza başvurarak cezaevinde süresiz açlık grevine girdiklerini ve bu süreçte yapılacak olan sağlık kontrollerinin Tabip Odası'nın müdahil olmasını talep etmişlerdir. İnsan yaşamını esas alan Türk Tabipler Birliği ülkemizde geçmiş dönemde açlık grevlerinde yaşanan tıbbi müdahale eksikliklerini ve buna bağlı kişilerin üzerinde yaşanan bedensel ve zihinsel kalıcı hasarları da göz önünde bulundurarak oluşturduğu tedavi protokolünün bu süreçlerde uygulanmasını esas almaktadır. Bu kişiler her ne kadar tıbbi müdahaleyi kabul etmediklerini avukatları aracılığıyla beyan etmişlerse de ilgili kurumlarca alınacak tıbbi müdahale kararı durumunda; Van Tabip Odası'nın tedavi sürecine aktif veya gözlemci olarak müdahil olmasının sağlanmasını, TTB'nin tedavi protokolünün müdahaleyi yapacak birim ve hekimlere iletilerek gerekli bilgilendirmenin sağlanması hususunun tüm sağlık kuruluşlarına iletmesi…"