28 Mart 2024 Perşembe

Van'da HDP'nin kuruluşu şölenle kutlandı

HDP'nin kuruluş yıldönümünde Van'da düzenlenen şölene yüzlerce kişi katıldı. Şölende yapılan konuşmalarda, "HDP halkların egemenlere karşı onurlu tarihidir" denildi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kuruluş yıldönümü nedeniyle Van'da şölen düzenlendi. İpekyolu İlçe Örgütü tarafından düzenlenen şölen saygı duruşuyla başladı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, yaptığı konuşmada, tüm baskılara rağmen Kürt halkının mücadelesinin devam ettiğini söyledi.

'HDP 12 EYLÜL FAŞİZMİNİ YENENLERİN PARTİSİDİR'
HDP Van İl Eşbaşkanları Fikret Doğan ve Handan Karakoyun Türkçe ve Kürtçe olarak katılımcılara seslendi. Fikret Doğan Türkçe yaptığı konuşmada, "HEP'ten bugüne değin umudu, direnci, mücadeleyi ve zaferi büyüterek Türkiye halklarının eşit ve özgür yaşamının umudu olduk. Halkımız bu onurlu duruşunu korudukça, umut oldukça HDP de olacaktır. HDP 'vardık ve var olacağız' diyen devrimcilerin, 'ser verip sır vermeyenlerin' 12 Eylül faşizmini yenenlerin partisidir" dedi.

'HDP DÜNDÜR, BUGÜNDÜR, YARINDIR'
Ardından konuşan Karakoyun, "Yaşamanın bir adı direnmekse, direnmenin adı da HDP'dir. Daha dün kurulmuş gibi heyecan ve umutla bugünü karşılıyoruz. HDP halkların egemenlere karşı onurlu tarihidir. HDP dündür, bugündür, yarındır. HDP fikriyatı Anadolu'dur, Mezopotamya'dır. HDP Fırat'tan Dicle'ye Ağrı Dağından Amanos'lara kadar kadim Mezopotamya kültürü ile bütünleşen direnmenin, umudun, sevdanın hikayesidir" diye konuştu. 

İl Eşbaşkanlarının konuşmasının ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Koma Aryen şarkılarıyla şölende yer aldı.

'HDP İNKARA, FAŞİZME KARŞI MÜCADELE TARİHİDİR'
Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, cesaret ve kararlıkla tüm engelleri bir bir aşacaklarını ifade etti. Yok sayılmaya, inkara ve faşizme karşı mücadele tarihini bu güne taşıyanın HDP olduğunu vurgulayan Orhan, "HDP inançların ve tüm renklerin bir arada yaşam iradesidir. HDP kadın ve gençlerin iradesidir. Adaletin hukukun ve demokrasini savunucusudur. HDP barışın sesi yeni bir yaşamın sesi ve karanlığı aydınlatan bir partidir. Ezilen, sömürülen, ötekileştirilenlerin ortak mücadele fikriyatıdır ve bu fikriyat her geçen gün büyüyor. Bu fikriyatın asıl sahibi ise Abdullah Öcalan'dır. Sayın Öcalan'ı bir kez daha saygı ile selamlıyoruz" dedi.

'ONURLU BARIŞIN ÖNÜ AÇILACAKSA TECRİT KALKMALIDIR'
Tecrit politikalarına değinen Orhan, "İmralı'da uygulanan tecrit tüm topluma sirayet etmiştir. Cezaevlerin yaşanan hak ihlalleri de bundan bağımsız düşünülmez. Bir yandan yoksulluk, bir yandan kadın kırımı ve doğa talanı devam etmektedir. Halkımızın barış umuduna karşı savaşı dayatıyorlar. Faşist iktidar Kürt düşmanlığı üzerinden iktidarını sürdürmeye çalışsa da bunun bir karşılığı kalmamıştır. HDP çözümün ve barışın adresidir. Tecrit politikası sonlandırılmadan bu ülkede hiçbir sorun çözülemez. Türkiye bu karanlık süreçten kurtulmak istiyorsa barışın adresi bellidir. Onurlu bir barışın önünün açılması için tecrit kalkmalıdır" diye konuştu.

HDP'nin 9. kuruluş etkinliği, Kadir Çat'ın sahne alması ve çekilen halaylarla sona erdi.