23 Nisan 2024 Salı

Van'da Covid-19 hastaları evlere gönderiliyor

HDP Van Milletvekili Sarısaç, Covid-19 vakalarının artış gösterdiği Van'da testi pozitif çıkan hastaların ya hijyenik olmayan odalarda yatırıldığını ya da evlere gönderildiğine dikkat çekti. Sarısaç, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis'e taşıdı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van'da artan Covid-19 vakalarına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Sarısaç, dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 19 milyona ulaşırken yaşamını yitirenlerin sayısının ise bir milyona yaklaştığına dikkat çekti. Süreç boyunca sağlığa erişim hakkı konusunda yaşanan zorluklar, dezavantajlı kesimleri başından beri salgınla yüzyüze bıraktığını belirten Sarısaç, "Özellikle Türkiye'de koronavirüs tamamen kontrol altına alınmadan, sadece ekonomik nedenlerle 1 Haziran 2020'de devreye konan 'normalleşme' sürecinin sonuçları günden güne ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı her ne kadar günlük ortalama bin vaka açıklansa da günlük test sayısındaki azalıştan dolayı açıklanan rakamlara karşı kuşkular büyümektedir" dedi. 

'TESTİ POZİTİF ÇIKAN HASTALAR, EVLERİNE GÖNDERİLİYOR'
Birçok kişinin semptom göstermesine rağmen testlerin yaygın olarak yapılmaması ve karantina kurallarına uyulmamasının salgın zincirinin kırılmamasına neden olduğunu dile getiren Sarısaç, özellikle normalleşmeyle birlikte salgının hızla yayılmaya başladığı, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ Dursun Odabaşı Araştırma Hastanesi'nin dolduğunu belirtti. Sarısaç, "Bununla birlikte koronavirüs belirtisi taşıdığı için test yapmak için sırada beklerken oluşan yoğunluk basına yansırken, testi pozitif çıkanların hastanede tedavi edilmesi gerektiği halde yeterli yatak olmadığı içni evlerine gönderildiği dile getirilmektedir. Aynı şekilde Van'da koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizlikten hastaların evlerine gönderildiği iddia edilmektedir" ifadelerini kullandı. 

Van'da ikinci koronavirüs dalgasına dikkat çeken Sarısaç, bu süreçte alınabilecek tedbirlere ilişkin 4 Haziran 2020 tarihinde verdiği soru önergesine yanıt alamadığını söyledi. 

"Tüm toplumu salgına karşı harekete geçirebilecek merkezi yönetim, yerel yönetim, stk, siyasi partilerden oluşan iş birliği de söz konusu değildir. Çünkü Van'da maske takılması, sosyal mesafenin korunması ve dezenfektan tedarikinin sağlanması konusunda aktif rol alabilecek belediyeler kayyum atanmak suretiyle işlevsizleştirilmiştir" diyen HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç'ın Bakan Koca'ya yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:

"Van'da ilk vakanın görülmesiyle sağlık tedbirleri alınırken SES ve TTB başta olmak üzere STK'ların görüş ve önerilerien neden başvurulmamaktadır?
Van'da koronavirüs hastalarının hastanelerde yer olmadığı için evlerine gönderilmediği doğru mudur?
Van'da koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların hijyenik olmayan odalarda yatırıldığı, yemeklerin kötü olduğu ve ilgisizliklerin hastaların evlerine gönderildiği doğru mudur?
Yoğun nüfuus ve metropol yapısıyla büyük bir kent olan Van'da neden bir Sahra Hastanesi kurulmamaktadır?"