19 Mayıs 2024 Pazar

Van hapishanesindeki ihlaller Meclis gündeminde

Van'daki bir çok hapishanede hak ihlaleli ve işkencenin arttığına dikkat çeken HDP Van Milletvkili Muazzez Orhan, Adalet Bakanı Gül'e bu konuda soruşturma başlatıp başlatmadıklarını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van'daki hapishanelerde yaşanan hak ihlali ve işkencelere ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle soru öneresi verdi.

Van F Tipi, T Tipi, M Tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerde özellikle salgından sonra hak ihlallerinin arttığını vurgulayan Orhan, hapishane idarelerinin, tutsakların bir çok hakkını keyfi olarak gasp ettiğine dikkat çekti.

HDP Van Milletvekili Orhan, Adalet Bakanı Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi: 

■ Van cezaevleri idaresinde görev alan kamu personellerinin ideolojik saiklerle hareket ettiği ve mahkumlar arasında etnik, mezhepsel ve ideolojik ayrımcılık yaptığı iddiası üzerine herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?

■ Van cezaevlerinde görevli kamu personellerine temel insan hakları eğitimi verilmiş midir?

■ Van ceza evlerinde kronik hastalığı bulunan hasta sayısı kaçtır? Bu hasta hükümlü ve ve tutukluların risk altındaki yaşam hakkını korumak için alınan tedbirler nelerdir?

■ Van cezaevlerinde koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler nelerdir?

■ Van cezaevlerinde 3 Nisan 2020 tarihinden sonra gardiyanlarca fiziksel saldırıya uğrayan mahkumların sağlık durumları hakkında ailelerine bilgi verilmiş midir?

■ Van cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların yasal telefon haklarının keyfi olarak kullandırılmadığı iddiaları üzerine bir soruşturma başlatacak mısınız?"