17 Mayıs 2024 Cuma

Van halkının direnişi kentlerde selamlanıyor

Türkiye'nin birçok noktasında, iradesi için direnen Van halkı sokakta selamlandı. Kentlerde yapılan eylemlerde Abdullah Zeydan'ın Van'ın Belediye Başkanı olduğu kaydedilirken, söz konusu hukuksuzluktan derhal vazgeçilmesi uyarısı yapıldı. Tüm kamuoyu dayanışmaya çağrıldı. 

İradesine sahip çıkan Van halkı, sokak sokak direnişi sürdürüyor. Polisin hedef alarak saldırması, gözaltında uygulanan işkence, eyleme katılanların sabah saatlerinde evlerine yönelik baskınlara rağmen Van halkı direniyor. Türkiye'nin birçok noktasında Antep'ten Antalya'ya Çanakkale'ye, Ankara'ya, İstanbul'a Van halkıyla direnenler sokak eylemleriyle selamlanıyor. Van'ın Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı'nın Abdullah Zeydan olduğu vurgulanıyor. 

ANTEP
Antep Emek ve Demokrasi Plaftormu, Balıklı Parkında basın açıklaması düzenledi. "Demokrasi ve toplumsal barış için; halkın iradesine dokunma" pankartının açıldığı eylemde basın metnini Bahri Oğuz okudu. Van halkının seçtiği Abdullah Zeydan'a yönelik bu hukuksuzluğa derhal son vermesi için Yüksek Seçim Kurulu'na çağrı yapan Oğuz,  ana muhalefet partisini ve tüm demokratik kamuoyunu da tepki göstermeye davet etti. 

Oğuz, "İnsan hakları savunucuları olarak bu yargı darbesini asla kabul etmiyoruz. Tüm şartları yerine getirerek Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan, adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanan, 31 Mart'ta da açık farkla seçimi kazanan Abdullah Zeydan, Van halkının iradesini temsil eden seçilmiş belediye başkanıdır. Halk iradesi gasp edilemez. Kayyum siyaseti son bulmalıdır" ifadelerini kullandı. 

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Van'da halkın iradesinin gasp edilmesine tepki gösterildi, iki gündür sokak sokak süren direniş selamlandı. Attalos Meydanında buluşan çok sayıda  kişi, "Van halkının iradesi gasp edilemez" pankartı açıldı. 

Basın metnini okuyan DEM Parti Antalya İl Yöneticisi Evin Akdağ, Van halkının iradesini gasp etmek anlamına gelen yanlış karardan derhal vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Akdağ, "Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz" dedi. 

ÇANAKKALE
Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri, "Askeri ve siyasi darbelere karşı Van'da ve her yerde halk iradesinin yanındayız. Faşizmin karşısındayız" pankartıyla bir araya geldi. Eylemde direnen Van halkı selamlandı. 

BURSA
Bursa Demokrasi Güçleri, "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartıyla açıklama yaptı. Eylem sırasında faşist bir grup eylemi engellemeye çalışırken faşist saldırı direnişle geri püskürtüldü. Binlerce kişinin katıldığı eylemde basın metnini okuyan Kemalettin Yıldız, halkın iradesinin tanınması çağrısı yaptı. 

ANKARA
Ankara Emek Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Selanik Caddesi'nde bir araya gelenler "Halkın iradesi gasp edilemez" pankartı açtı. Van halkının iradesinin gasp edilmesine karşı eylem çağrısı yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmalarda iradesi için direnen halka yönelik saldırılara tepki gösterildi.