28 Nisan 2024 Pazar

Validebağ'da eylem: Proje iptal edilsin

Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması, "Bakım ve Rehabilitasyon Projesi"ne karşı koruda yaptığı eylemde projenin ihalesi iptal edilene kadar nöbette olacaklarını ifade etti.

Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 21 Haziran'da koruda proje çalışmalarının başlatılacağını duyurması ile nöbet eylemine başladı. Her gün sabah 7'den itibaren koruda nöbeti sürdüren yaşam savunucuları basın açıklaması gerçekleştirdi.

Abdülaziz Av Köşkü önünde yapılan açıklamada, "2020 Mart ayında Validebağ Korusu'nun 261.005 m2'lik bölümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bakım ve onarım yapılması için Üsküdar Belediyesi'ne tahsis edildi. Üsküdar Belediye Başkanlığınca Koruda yapılmak istenenler, '500 araçlık otopark, izci eğitim alanı, yürüyüş-koşu ve bisiklet parkurları, yoga-pilates alanları, çocuk oyun alanları, yazlık sinema, festival alanı, amfitiyatro' şeklinde açıklanmıştır. Nisan başından beri ertelenen proje başlangıç tarihi, son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 21 Haziran olarak duyurulmuştu" denildi.

Millet bahçesi projesini onaylayan koruma kurullarına karşı 2018'de açılan davanın devam ettiği hatırlatılan açıklamada, "29 Nisan'da yapılan ihalenin dosyasına baktığımızda ise, millet bahçesi projesinde bile bulunmayan 88.000 m2'lik alana rulo çim döşenmesinin projeye eklendiği görülmektedir. Bu, Korunun önemli bir bölümünün doğal dokusunun yok edilmesi anlamına gelmektedir. Tüm bu yapılaşma çalışmaları kuşkusuz 1. derece doğal sit alanı olan ve Anadolu Yakası'nın kamuya açık en büyük yeşil alanlarından olan Validebağ Korusu'nu tehdit etmektedir. Bu rant projesine karşı, çevre duyarlılığı taşıyan bizler, 21 Haziran Pazartesi günü Koru'da nöbet tutmaya başladık. 22 Haziran Salı günü ise taşeron firma yetkili ve işçileri belediye logolu yeleklerle çöpleri toplamaya geldiler. Tam 4 gün boyunca Koru'daki çöpler toplandı. Bizler Validebağ direnişçileri olarak biliyoruz ki belediye ve taşeron firmanın "zararlı” olarak gördüğü otlar ve çalılar, arıların, kelebeklerin, kuşların, kirpilerin, kaplumbağaların ve daha birçok canlının besin kaynağı ve yaşam alanıdır. Otlar ve çalılar buradaki ekosistemin, özellikle mikro ekosistemin evidir" diye belirtildi.

Validebağ Korusu'ndaki bitki örtüsüne, ekosisteme zarar verebilecek hiçbir müdahaleye izin vermeyeceklerini bir kez daha hatırlatan havza halkı son olarak şunları ifade etti:

"Koru'da yapılaşmaya imkân tanıdığı için itirazını yaptığımız ve davasına müdahil olduğumuz Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı (KANİP) ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı (KAUİP) için 24 Haziran Perşembe günü itibariyle mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karar bizim direnişimize moral verdi. KANİP Koruyu korumak üzere yeniden yapılmalıdır. Bizler sözde proje ve ihale iptal edilene kadar nöbete ve direnişe devam edeceğiz. Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanmasının da takipçisi olacağız."