23 Nisan 2024 Salı

Valfsan fabrikasında Covid-19 tespit edilmesine rağmen işçiler çalışmaya zorlanıyor

İstanbul Tuzla’da koronavirüs tespit edilen Valfsan fabrikasında patron, kaçınma hakkını kullanarak üretimi durdurmak isteyen işçileri tazminatsız işten atmakla tehdit ediyor.

İstanbul Tuzla’da bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Valfsan fabrikasında iki çalışanda koronavirüs tespit edildi. 300’ün üzerinde işçinin çalıştığı fabrikada başka vakaların da olabileceği belirtilirken, üretimin devam etmesini isteyen patron tazminatsız işten atma tehdidiyle işçilerin işten kaçınma hakkını kullanmasını engelledi.

İşçiler duruma tepki gösterirken üretimin durdurulmasını talep ediyor.

14 GÜN İŞ DURDURMA KARARI ALINDI AMA…
Sendika.org'un aktardığına göre Covid-19 testleri pozitif çıkan işçilerden biri kadrolu diğeri ise taşeron temizlik işçisi olarak çalışıyor. İşçilerin Covid-19 testleri bir gün arayla 1 Nisan ve 2 Nisan’da sonuçlandı.

Olayın ardından gece vardiyasındaki işçiler sendika işyeri temsilcileri ile iletişime geçti. Sendika ile haberleşmenin ardından üretimi 14 gün durdurma kararı alındı. Birleşik Metal-İş Sendikası kararı tüm işçilere duyurulup İSG kanunu madde-13’ü uygulayacaklarını iletti.

'ÜRETİMİ DURDURAMAZSINIZ, YARIN İŞE GELMEYEN BİR DAHA FABRİKAYA GİREMEZ'
Fakat fabrikanın müdürü gece yarısı fabrikaya gelip tüm bölümleri tek tek gezerek "Üretimi durduramazsınız, yarın işe gelmeyen bir daha fabrikaya giremez" diyerek işçileri tehdit etti.

Covid-19 testi pozitif çıkan işçilerin kullandığı servisteki diğer işçilerse 14 gün idari izinli sayılacağını söylenerek evlerine yollandı. Kalan işçiler için ise "korkanlar izin kullanıp gidebilir" diyerek idari izin verilmeyeceğini belirtti.

'İŞTEN ATMAKLA TEHDİT EDENLERE YAPTIRIMINIZ OLMAYACAK MI?'
Yönetimin tavrına karşı çıkan ve iş durdurma talep eden Valfsan işçileri bir açıklama yayımladı. İşçiler açıklama da sendika yönetimine de tepki gösterdi. Sendika yönetiminden kimsenin kendilerini ziyarete gelmediği belirten işçiler, sendika baş temsilcisinin ise yönetimin tehditlerine boyun eğdiğini ifade etti.

'TEZGAH BAŞINDA ÖLMEK İSTEMİYORUZ'
"Valfsan işçileri olarak çalışırken tezgâh başında ölmek istemiyoruz. Derhal devlet organlarını işini yapmaya davet ediyoruz" diyen işçilerin açıklaması şöyle:

"Bu 2 işçinin servisindeki diğer işçileri evine göndermek çözüm mü?

Taşeron temizlik işçisi bütün fabrikada dolaşıyor, diğer yandan testi pozitif çıkan bu işçilerle fabrikadaki diğer işçilerin tamamı aynı yemekhaneyi kullanıyor, aynı yerden çay alıp, aynı lavabo ve tuvaleti kullanıyor. Her işçiden sonra tuvaletler dezenfekte edilmiyor. Her işçi yemekhanede aynı masa ve sandalyelere oturuyor, biri kalkınca diğeri oturmadan dezenfekte edilmiyor.

Pandemi başladıktan sonra Sendika şubesinden kimse gelip kontrol etmedi fabrikayı, şimdi üretimi durdur diyor ama fabrika müdürü tehditle çalıştırıyor, sendikadan ses yok, işyeri temsilcileri ise bizi sendika kararını uymamakla suçluyor. 'Sendika karar aldı siz gelip çalışıyorsunuz' diyorlar. Oysaki baş temsilci akşam 'yarın işe gelmeyeceksiniz' deyip ardından fabrika müdürünün tehdidinden sonra herkesi arayıp 'yarın üretim var' demişti.  Facebook’tan da "arkadaşlar yarın üretim var, herkes işe gelecek" şeklinde bir açıklama paylaştı.

Bütün önlemleri aldık, 2 kişinin pozitif çıkması üretimi durduramaz diyen işverene Sağlık Bakanlığının hiçbir yaptırımı olmayacak mı?

Valfsan işçileri olarak çalışırken tezgâh başında ölmek istemiyoruz. Derhal devlet organlarını işini yapmaya davet ediyoruz.

Evde kal demek kolay, bizi işten atmakla tehdit eden bu kişilere yaptırımınız olmayacak mı?