29 Mart 2024 Cuma

Vakıf üniversiteleri akademisyenleri atmaya devam ediyor

YÖK'ün 'devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşları eşit olacak' kararının ardından birçok vakıf üniversitesinde işten çıkartmalar sürüyor. İstanbul Esenyurt Üniversitesi de 35 akademisyenin sözleşmesini yenilemedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışanların eşit ücretli maaşa tabi tutulması yönünde geçtiğimiz ay karar aldı. YÖK, bu kararın önümüzdeki dönemde uygulamaya konulmasını isterken birçok vakıf üniversitesi, akademisyen ve üniversite personelinin işine son verme yoluna gitti. Okan Üniversitesi emekli profesörleri ücretsiz izne gönderdi, buna tepki gösteren Prof. Levent Sevgi'nin de sözleşmesini feshetti. Altınbaş Üniversitesi de geçtiğimiz aylarda 70'e yakın akademisyenin ve personelin sözleşmesini feshetti. Üniversitelerin almış olduğu kararlar tartışılırken bir haber de İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden geldi.

'NEREDE, NASIL İŞ BULACAĞIZ?'
Esenyurt Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler YÖK'ün eşit ücret kararına sevinirken önlerinde tebligatlar gördü. İstanbul Esenyurt Üniversitesi pandemi döneminde evden çalışma sistemine geçti. Geçtiğimiz Mayıs ayında da kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Son olarak meslek yüksek okulunda ve diğer fakültelerde 35 kişinin sözleşmesi yenilenmedi. Sendikalar ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, vakıf üniversitelerinin bu kararını, 'sömürü' olarak değerlendirdi. Daha fazla maaş vermek istemeyen ve 4 akademisyenin yapacağı işi bir akademisyene yüklemek isteyen vakıf üniversitelerine tepki gösteren meslek örgütleri de, YÖK'e, "Tavır alın" çağrısı yaptı. Sözleşmeleri yenilenmeyen akademisyenler ve personeller de, "Bu dönemde, diğer vakıf üniversiteleri de işten çıkartma yaparken nereden, nasıl iş bulacağız?" sorusunu soruyor.