3 Mayıs 2024 Cuma

Uyuşturucu ticareti yapan istihbaratçı serbest bırakıldı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 253 kilo uyuşturucu maddeyle yakalanan iki kişiden birinin istihbarat elemanı olduğu ortaya çıktı. Uyuşturucu satışı yapan kişiler serbest bırakıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, uyuşturucuyla yakalanan kişilerin serbest bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır Lice'de biri istihbarat elemanı iki kişi 253 kilo uyuşturucu maddeyle yakalandı. M.K. ve M.G. adlı kişiler yüksek miktarda uyuşturucuyla yakalanmalarına rağmen serbest bırakıldı.

Duru Jandarma Karakolu'nun arkasında yer alan mezrada bir adrese yapılan baskında ele geçirilen 253 kilo uyuşturucu maddenin satışını yapan M.K. ve M.G. gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden M.K'nin istihbarat elemanı olduğu ortaya çıkınca yüksek rütbeli askerler devreye girerek  serbest bırakılmaları sağlandı.

RÜŞVETLE SERBEST BIRAKILDILAR
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, M.K. ve M.G.'nin serbest kalmaları için adliyede rüşvet pazarlığı yapıldığı yönündeki iddiaları da gündemleştirdi. Uyuşturucu ticareti yapan ve yüksek miktarda uyuşturucuyla yakalanan iki kişinin 400 bin TL rüşvet karşılığında serbest bırakıldığını bilgisini paylaşan Güzel, rüşvet pazarlığına bir avukatın aracılık ettiğini belirtti.

UZMAN ÇAVUŞ UYUŞTURUCUYLA YAKALANMIŞTI
2019 yılının Eylül ayında iki gizli tanığın, "Karakoldaki adli emanet deposundaki uyuşturucu maddelerin çalınıp, aracılar vasıtasıyla satıldığı" yönünde yaptıkları ihbarı hatırlatan Güzel, yol kontrolü sırasında Lice İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli uzman çavuş Ferhat Ö'nün kullandığı araçta 8 kilo 660 gram uyuşturucu yakalandığını anımsattı.

UYUŞTURUCU TİCARETİNİN BAŞINDAKİ KOMUTAN SERBEST BIRAKILDI
Uzman çavuşun ifadesi doğrultusunda İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. ile uzman çavuşlar Kemal T, Osman T. ve iki mahalle muhtarının gözaltına alındığını kaydeden Güzel, bu kişilerin tutuklandığını belirtti.

Uyuşturucu ticareti yapan rütbeli askerlerin, uyuşturucu sevkıyatını askeri araçlarla yaptıklarını, bu nedenle kontrol noktalarından rahatlıkla geçtiklerini söylediğini ifade eden Güzel, uyuşturucu ağının sadece Lice'yle sınırlı olmadığını aktardı.

4'ü asker 6 kişi hakkında Diyarbakır 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamada gizli tanıklardan birinin uyuşturucu ticaretinin başındaki ismin İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. olduğunu söylemesine rağmen komutanın serbest bırakıldığını kaydeden HDP'li Güzel, "Uyuşturucu kullanıcıları ile yapılan röportajlarda kullanıcılar güvenlik güçlerinin de uyuşturucu ticaretinde rolü olduğunu, özellikle büyük sevkıyatlarda güvenlik güçlerinin bilgisi olmaksızın yapmanın çok zor olduğunu, bu iş için örgütlenmiş büyük ağların olduğunu belirtmektedirler" ifadelerine yer verdi.

BAKAN SOYLU'YA SORULAR
HDP'li Semra Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için hazırladığı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
" Lice'de yapılan söz konusu baskında 253 kilo uyuşturucu madde ile yakalanan M.K. isimli kişinin istihbarat elemanı olduğu doğru mudur? M.K. isimli kişinin istihbarat elemanı olarak kullanıldığı için yüksek rütbeli askerler tarafından korunduğu doğru mudur? 
Yüklü miktarda uyuşturucu madde ele geçirilmiş olmasına rağmen M.K. ve M.G. isimli kişiler neden ve nasıl serbest bırakılmışlardır? İstihbarat elemanı olduğu iddia edilen M.K'nin serbest kalmak için avukat aracılığıyla 400 bin TL rüşvet verdiği doğru mudur? Doğruysa rüşvet alan rütbeli askerler kimlerdir?
2019 yılının Eylül ayında yapılan ihbarla 8 kilo 660 gram uyuşturucu maddeyle yakalanan uzman çavuşun söz konusu beyanlarına ve gizli tanıklardan birinin uyuşturucu ticaretinin başındaki ismin İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. olduğunu açıkça belirtmesine rağmen İlçe Jandarma Komutanı Hakan K. neden serbest bırakılmıştır?
Lice'de uyuşturucu ticaretinden yargılanan askerlerin, sevkıyatları askeri araçlarla daha rahat yaptıkları, uyuşturucu ağının sadece Lice'yle sınırlı olmadığı yönündeki beyanları doğrultusunda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Lice'de aralarında yüksek rütbeli askerlerin de olduğu söz konusu uyuşturucu ağı araştırılıp çözülmüş müdür?
Son beş yılda uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan ve yargılanan güvenlik güçlerinin illere ve yıllara göre sayısı kaçtır?"