4 Mayıs 2024 Cumartesi

Uyar maden işçileri yeniden Ankara'ya gidecek

AKP'li milletvekilleri tarafından tazminatları ödeneceği sözü verilen maden işçileri, verilen sözlerin yerine getirilmemesi üzerine yeniden Ankara'ya gideceklerini duyurdu.

Bağımsız Maden-İş Sendikası üyesi Uyar Madencilik işçileri, ödenmeyen tazminatları için Soma Hükümet Meydanı'nda açıklama yaptı.

"Söz verdiniz, sözünüzü tutun" pankartının açıldığı eylemde, yaşamını yitiren madenciler için saygı duruşunda bulunuldu.

Uyar Madencilik işçileri, 8 yıldır hak ettikleri tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle uzun bir süredir çeşitli eylem ve etkinlikler yapıyor. En son Ankara'ya yürüyüş düzenleyen işçiler, 7 Kasım 2020'de Ankara'da kendilerine verilen sözler üzerine eylemlerine ara vermiş ve sorunların çözümünü beklemişti.

10 yıldan bu yana madenciler olarak haklarını istediklerini dile getiren Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin, "301 arkadaşımızın hayatını kaybettirenlerden hesap soracağız. Kurulduğumuz 2018'den beri 301 arkadaşımızın hakkını savunmak için sonuna kadar direndik, direnmeye devam edeceğiz" dedi. Sarı sendikacılığa tepki gösteren Çetin, duruşmaya bir yetkilinin katılmamasını eleştirdi. Çetin, "Adaletin önünde yargılanacaklar, nasıl denetim yaptıklarını biz gördük. 301 işçiden sonrada yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Soma'da artık çocuklarımızın ağlamasını istemiyoruz. Eşlerimizin dul kalmasını istemiyoruz, ölmek istemiyoruz. Tedbirleri almıyorsanız, hesabını vereceksiniz. Uyar şirketi tazminatları ödemiyor" diye belirtti.

21 HAZİRAN'DA ANKARA'DAYIZ
Çetin, haklarını almak için 21 Haziran'da Ankara'ya gideceklerini söyledi. Çetin, "Hakkımız, alınterimiz için gidiyoruz" dedi. 

Uyar maden şirketinden tazminatı alamayan işçi İdris Sarıkaya da defalarca tazminatlarını alabilmek için Ankara'ya gittiklerini ve Meclis'teki siyasi partilerle görüştüklerini hatırlattı. Kendilerine defalarca söz verildiğini dile getiren Sarıyaka, AKP'li milletvekilleri Özlem Zengin, Bülent Turan, Cahit Özkan ve Mustafa Elitaş ile görüştüklerini ve hepsinin kendilerine söz verdiğini belirtti. Sarıkaya, "Sayın Mustafa Elitaş 10 Şubat 2015 tarihinde 400 yakına işçiyle Meclis'e geldim. İşçi temsilcisi olarak şahsınız ve diğer tüm partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşme yaptım. Orada bana namus ve şeref sözü verdiniz. Ancak o gün bugündür mağduriyet devam ediyor. Mustafa Elitaş, sana sesleniyorum; burada işçinin hakkının üzerine yatarsanız, Allah size hesap sorar" diye konuştu.

Milletvekillerine seslenen Sarıkaya, "Defalarca bize söz verdiniz, biz sizin neyinize güvenelim. Ankara'ya gidiyoruz" dedi.

Açıklama atılan "Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlarla sona erdi.