10 Mayıs 2024 Cuma

Üsküdar Dayanışma Ağı: Kirazlıtepe'de acil önlem

Üsküdar Dayanışma Ağı, iki kişinin salgından yaşamını yitirdiği Kirazlıtepe'de yaşanan sorunları yeniden gündeme getirdi. İBB ve Üsküdar Belediyesi'ne çağrı yapan Üsküdar Dayanışma Ağı, Kirazlıtepe Mahallesi'nde herkese ücretsiz test yapılarak acil önlem alınmasını, tüm temel ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanmasını istedi.

Covid-19 pandemi sürecinde kurulan ve faaliyetlerine devam eden Üsküdar Dayanışma Ağı salgın nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği Kirazlıtepe'de önlem alınması için çağrı yaptı.

Üsküdar Dayanışma Ağı (ÜDA) açıklamasında, iki kişinin yaşamını yitirmesinin kamuoyunda duyulmasıyla aynı sokakta bulunan 13 hanenin karantinaya alındığını, yetkililerin bu evlerde yaşayanların ekmek ve su ihtiyacının düzenli sağlanacağı ve yaşamını yitirenlerin eşlerine nakit yardımı yapılacağı bilgisinin verildiğini kaydetti.

Alınan önlemleri yeterli olmadığını söyleyen ÜDA, Kirazlıtepe Mahallesi'nin uzun süredir Üsküdar Belediyesi'nin yürüttüğü kentsel dönüşüm planı karşısında büyük bir yıkım yaşandığı ve evlerin hiçbir hukuki güvence olmadan boşaltılması yönünde fiziksel ve psikolojik baskı gördüğünü belirtti. 

Mahalleye giderek ziyarette bulunan ÜDA açıklamasında şu bilgileri paylaştı: 

"Üsküdar Belediyesi, yıktığı evlerden geriye kalan tonlarca moloz kalıntısını olduğu yerde bırakmakta ısrar ederek Kirazlıtepe'yi, evlerini hukuki değer taşıyan sözleşmeler olmadıkça boşaltmak istemeyenler için yaşanamaz hale getirmeye çalışmaktadır. Boşaltılmış metruk binaların uyuşturucu bağımlılarının meskeni haline gelmesi kalan aileleri de gitmeye zorlarken, mahalleden giden her aile, daha önce beraber yaşadıkları sokak hayvanlarının aç ve sahipsiz kalmasına yol açmaktadır.

"Öylece bırakılan moloz yığınlarının yaydığı kanserojen bir mineral olan asbest, Kirazlıtepe'nin dört bir yanına dağılarak mahalle sakinlerini uzun süredir akciğer hastalıkları riski ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bugüne kadar yapılan Covid-19 araştırmaları akciğer hastalıklarının tedavi sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasında etkili bir faktör olduğunu ortaya çıkarmışken, asbest soluyan Kirazlıtepe'de Covid-19 salgınının çok ağır sonuçlar doğurmasından endişe etmekteyiz.

Mahalle sakinleri kadar inşaat çalışmalarını salgına rağmen devam ettiren Kirazlıtepe TOKİ çalışanları için de endişeliyiz. Geçtiğimiz haftalarda mutfağında Covid-19  testi pozitif çıkan personelin çalıştığı şantiyede 200 emekçi yüksek risk altındadır."

Kirazlıtepe'de 'Evde Kal Türkiye' çağrısı bir anlam ifade etmediğini belirten Üsküdar Dayanışma Ağı, yaşananlar karşısında sessiz kalınmayacaklarını duyurdu. 

'EVİNİ BOŞALT BASKISI SON BULSUN'
Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yapan Üsküdar Dayanışma Ağı olarak başta şu talepleri dile getirdi.

"-Kirazlıtepe TOKİ şantiyesi başta olmak üzere sağlık emekçileri ve zorunlu temel sektörler dışında Kirazlıtepe'deki tüm iş kollarında faaliyetler durdurulsun. İşçiler, emekçiler ücretli izne çıkarılsın.
-Kirazlıtepe mahallesinde herkese ücretsiz test yapılsın, gerekli önlemler alınsın.
-Kirazlıtepe Mahallesi karantina altına alınsın ve tüm temel ihtiyaçları ücretsiz karşılansın. Salgın boyunca elektrik, su, doğalgaz fatura ödemeleri iptal edilsin. Gıda, temizlik, kadın pedi, çocuk bezi gibi temel ihtiyaç ürünlerden alınan vergiler kaldırılsın. İhtiyaç sahiplerine kira desteği sağlansın.
-Bütün sağlık hizmetleri ve dezenfektan, maske, ilaç gibi sağlık ürünleri mahalle sakinlerinin erişimine açık ve ücretsiz olsun.
-Asbest içeren hafriyat ve inşaat yıkıntıları kaldırılsın.
-Covid-19 salgını ve mahallelilerin endişelerine rağmen Üsküdar Belediyesi'nin uygulamaya devam ettiği 'sözleşmeyi imzala, evini boşalt' baskısı son bulsun. Belediye baskı ve yıldırma yapmak yerine Kirazlıtepe mahalle sakinlerinin defalarca dile getirdiği temel taleplerini ve bugün aciliyet kazanmış isteklerini karşılayacak çözümler geliştirsin ve daha geç olmadan uygulamaya geçsin."

GÖNÜLLÜLER GÖZLEMLERİNİ ANLATTI
Talepler çerçevesinde Twitter'da 4 Mayıs pazartesi günü #KirazlıtepedeAcilÖnlem çalışması yapan Üsküdar Dayanışma Ağı, 5 Mayıs salı günü Kirazlıtepe mahallesine siperlik götürdü ve mahalleyi gezdi. Gönüllüler Kirazlıtepe'ye dair gözlemlerini şöyle aktardı.

"-Kirazlıtepe'de 1525 hane sahibinden 1375'i evini boşaltmış. İmza atmamış 150 hane, savaştan çıkmış bir 'hayalet mahallede' yaşam mücadelesi veriyor. Sokak aralarında asbestli malzeme içeren molozlar olduğu gibi duruyor. Boşaltılmış çok sayıda mekruh bina ve işyeri mevcut.

-Ana cadde trafiği, araç, otobüs, hafriyat kamyonları ve alışveriş yapan insanlarla hareketliyken terkedilmiş görünümlü sokaklarda meyve ağaçları, tek tük yetişkin, üç beş çocuk ve kedilerden başka yaşam belirtisi neredeyse yok.

-Ana cadde üzerinde yıkım yapılmış karşılıklı iki geniş alanda kurulu Kirazlıtepe TOKİ Şantiyesi'nde yeni konut inşaatı ilerlemiş görünüyor. Şantiye alanından gündüzleri yükselen gürültü, iftardan sonra mesaiye başlayan mahallenin göbeğine kurulmuş dev çimento tesisinin gece boyu süren çalışması, mahalleyi gece gündüz rahat bırakmıyor.

-TOKİ inşaat alanı, mevcut bazı yolların kapanmasına yol açmış. Bunlardan biri de geçmişte ana caddeden 15 dakikalık mesafede bulunan Mevlana ASM'ne ulaşım sağlayan yol. Bugün yaşlı, engelli ve çocuklu aileler ASM'ne ulaşabilmek için uzun ve dik yokuşlardan inip, iş makinalarının açtığı uzun, dik ve çamur toprak yokuşu tırmanmak zorundalar."

Üsküdar Dayanışma Ağı #Kirazlıtepe Ziyareti