19 Mayıs 2024 Pazar

Urfa'da 1 Eylül eyleminde polis ablukasına tepki

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu'nun 1 Eylül Dünya Barış Günü eyleminde konuşan HDP milletvekili Ömer Öcalan, eylem alanının bariyerler ile kapatılmasına tepki gösterdi.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Açıklamada "Böyle bir konu için hala eylem yaptığımıza inanamıyorum" dövizi taşınırken, katılanlar "Bijî aşitî" yazılı yelekler giydi.

Açıklamanın yapıldığı alan saatler öncesinden polisler tarafından bariyerlerle kapatıldı. Alana giriş yapanlar tek tek üst araması ve Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Yöneticisi Müslüm Saraçoğlu, yapılmak istenen "Barış Yürüyüşüne" izin verilmemesine tepki gösterdi.

"Barış hakkını savunarak barışı getirebiliriz" diyen Saraçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de, Dünya Barış Günü olarak kutlanan 1 Eylül vesilesiyle barışın egemen olduğu bir dünyada yaşamak istediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Barış hakkı, bir insan hakkıdır. Türkiye'nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çiziyor ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunuyoruz. Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni bir barış sürecine ve çatışmaların bitmesine ihtiyaç vardır."

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da halkların onurlu bir barışa ihtiyacı olduğunu söyledi. Ülkede iktidarın küçük ortağı ile gerilim siyaseti yapıldığını ifade eden Öcalan, "Ülke üzerinden bir korku siyaseti oluşturmak isteniyor. Biz yaşatma partisiyiz, her şeyin konuşarak çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz. Baskı zulüm tehdit karşısında onurlu mücadelemizi yapıyoruz" dedi.

Açıklama alanının polisler tarafından bariyerler ile ablukaya alınmasına tepki gösteren Öcalan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasiyi haykırıyoruz ama çembere alınıyoruz. Çembere alsanız da halımızın kalbinden çıkaramazsınız. Halkımız gerçekleri görüyor. İnsanlar bir bunalım halini yaşıyor. Bunun nedeni çatışmacı siyaset. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri de Kürt meselesidir. Bunu salt askeri yöntemler ile çözemezsiniz. Ne zaman bu ülke barışına kavuşursa o zaman her şey rayına oturacak. Biz bunun mücadelesini veriyoruz."

Açıklama alkış, zılgıt ve "Bijî Aştî" sloganları ile son buldu.