3 Mayıs 2024 Cuma

Urfa İl Kadın Platformu Ebru'nun katledilmesini kınadı

Urfa İl Kadın Platformu, Ebru A.'nın boşanma aşamasında olduğu Umut A. tarafından katledilmesini yaptıkları açıklama ile kınadı.

Urfa İl Kadın Platformu, Iğdır'da yaşayan Ebru A.'nın boşanma aşamasında olduğu Umut A. tarafından katledilmesine tepki gösterdi.

Eğitim Sen Urfa Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Karaköprü İlçe Eşbaşkanı Şehriban Korkmaz, kadına yönelik şiddetin son 4 yılda artış gösterdiğine dikkat çekti. Korkmaz, "Şiddet türleri birbirini besler, eklemlenir ve çoğu zaman iç içe geçer. Egemen devlet, egemen aile, eril zihniyet yaşamın her alanında şiddeti bir sorun çözme yöntemi olarak kabul ediyor" dedi.

Korkmaz, kadına yönelik artan şiddetin cezasızlık politikalarından, sorumluluk göstermesi gereken mercilerin eril bakış açısından, şiddetle mücadele mekanizmalarının işlevsiz ya da yetersiz oluşundan, kadınların mücadele ile elde ettikleri kazanımlarına dönük açık saldırılardan bağımsız olmadığını ifade etti. Korkmaz, "Hiçbir kadın cinayeti münferit değildir. Biliyoruz ki erkek egemen sistem, toplumun sözde değer yargılarını kullanarak her gün kadınları katlediyor" diye konuştu. 

Korkmaz, kadına yönelik şiddetin sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Kadınların güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'ni ve 6284 sayılı Kanun'u hedef gösterenler; erkek şiddet olayları bu kadar artmış iken evlenecek kadın bulamıyoruz diye nafaka hakkına göz dikenler; erkek egemen zihniyeti dönüştürecek şiddet ve ayrımcılığı önleyici çalışma ve politikaları engellemeyi iş edinenler; bu konudaki yükümlüklerini yerine getirmeyen sorumlu her kişi, kurum, kuruşlar; şiddeti meşrulaştıran, kadını nesneleştiren söylemler; faili koruyan 'erkek adalet'; kadınların destek ihtiyaçlarına sırt çeviren aile, mahalle baskısı ile savunmasız bırakan toplum; kadını öldüren, kadına ait olan alanların erkek egemen sistem tarafından yok edilmesi; kadınların can havli ile başvurduğu kadın kurumlarının kapatılması; devletin cezasızlık politikaları; kadını öldüren iktidarın ve dilinin erkek olması; kadını öldüren, tekçi zihniyet."