20 Nisan 2024 Cumartesi

Urfa Hapishanesi önünde konuşan Öcalan: Tutsakların yaşam alanları daraltıldı

Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki hak ihlallerine ilişkin hapishane önünde açıklama yapan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, salgın sürecinde tutukluların yaşam alanlarının daraltıldığına dikkati çekti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, milletvekilleri Ömer Öcalan ve Ayşe Sürücü'nün katılımı ile Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde hapishanelerde baskının arttığına dikkati çeken HDP milletvekili Öcalan, insan haklarının hiçe sayıldığını vurguladı. 

Hapishanedeki tutsakların yaşam alanlarının daraltıldığını söyleyen Öcalan, "Diktatör bir rejim tarafından tutukluların tüm hakları gasp edildi. Her gün Kürt halkının çocuklarını tutuklayıp cezaevlerine koyuyorlar. Bu insanların torunları yarın yine mücadelelerinin sürdüreceklerdir. Kürtler yüz yıldır hakları için mücadele ediyor. Şu an halkımız ve partimiz büyük bir baskı altında. HDP Kürt halkının iradesidir. Baskı, katliam ve tutuklamalar ile bu halkın iradesini tasfiye edemeyeceksiniz. Bu yaklaşımlarınız beyhudedir. Devletin artık Kürtlere karşı olan düşmanlığını bitirmesi gerekiyor. Çünkü bunun sonu yok" diye konuştu.

'KÜRT HALKI GERİ ADIM ATMAZ'
Her gün iktidarın kendilerini hedef gösterdiğini belirten Öcalan, son dönemlerdeki mezarlık saldırılarına da işaret ederek, "Kürtleri mezarlarında bile rahat bırakmıyorlar. Yine ağır cezalar verilen arkadaşlarımız cezaevinde hücrelerde tutuluyorlar. Kaldıkları odalarda bile rahat bırakmıyorlar. Bu halk kendisine yapılan hiçbir zulmü unutmaz. Kürt halkı 1938'de Seyid Rıza, 1925 Şeyh Said ve arkadaşları katledildiğinde geri adım atmadı. 90'larada köyler yakılarak, insanları göçe zorladılar. Tüm bunlara kaşı Kürt Halkı geri adım mı attı? Hayır. Kürtler daha da güçlendi. Statü sahibi olmak istiyor. Kürt halkı demokratik bir siyaset yürütmek istiyor. Şayet bu halkın çocukları, kadınları, siyasetçilerini tutuklarsanız bu halk kendine başka bir kapı açar" dedi.

Öcalan, şöyle devam etti: "Her yerde ekonomik yatırım yapacağız diyorlar. Kürt illerinde ise cezaevleri yapacaklarının müjdesini veriyorlar. Kürtlere cezaevi yapıyorlar. Biz buradayız, hakkımızı sonuna kadara savunup mücadelemizi sürdüreceğiz."