26 Nisan 2024 Cuma

Urfa Emek ve Demokrasi Platformundan eylem yasaklarına tepki

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, valiliğin kentte ilan ettiği eylem ve etkinlik yasaklarına tepki göstererek, toplanma ve gösteri yapma hakkının demokrasiler için vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, valiliğin kentte ilan ettiği eylem ve etkinlik yasaklarına ilişkin Urfa Barosu önünde açıklama yaptı. Çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcisinin katıldığı eylemde basın açıklamasını Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi yöneticisi Sedat Altundağ okudu.

Toplanma ve gösteri yapma hakkının demokrasilerin vazgeçilmez koşulu olduğunu vurgulayan Altundağ, eylem etkinlik yasaklarıyla hak ve özgürlüklerin hedef alındığını dile getirdi. Urfa ve çevre kentlerde OHAL uygulamalarını aratmayacak yasakların devrede olduğunu kaydeden Altundağ, toplanma ve gösteri hakkının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını dile getirdi.

"Bu hak sayesinde vatandaşlar, politikacıların ve ülkeyi yönetenlerin davranışlarını eleştirme, ülkede uygulanan politik uygulamalar ve projeler üzerinde etkide bulunma ve demokratik taleplerini dile getirme imkanına sahip olmaktadırlar" diyen Altundağ, toplanma ve gösteri hakkına, ifade özgürlüğüne dönük yasakların demokrasiyi işlevsiz kıldığını, demokratik toplumun varlığını tehlikeye soktuğunu ifade etti.

Altundağ, "Valilik tarafından alınan ve hali hazırda ilimizde uygulanan eylem ve etkinlik yasağının tüm STÖ'lere, muhalefetteki siyasi partilere ve 634 gündür adliye önünde adalet mücadelesi yürüten Şenyaşar ailesine karşı istisnasız uygulanmasına rağmen, yarın partili cumhurbaşkanı tarafından düzenlenecek olan miting için yasak karanın işlemediği/işlemeyeceği miting alanı günlerdir ablukaya alınarak yapılan hazırlıklardan anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.