9 Mayıs 2024 Perşembe

Urfa Barosu: Hayvanlara en iyi yaşamı sağlamak için mücadeleyi sürdüreceğiz

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne ilişkin açıklama yapan Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, hayvanlara her zaman sevgi ile yaklaşmaya ve en iyi yaşam koşullarını sağlamak için mücadele edeceklerini kaydetti. 

Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla baro binasında açıklama yaptı. 

Bu gezegende hiçbir canlının "yaşam hakkı" anlamında bir diğerinden daha imtiyazlı olmadığı belirtilen açıklamada, "Bu nedenle sadece insanı piramatin en üstüne koyan reflekse karşı durmak ve hayvan haklarını savunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Bizler hayvan severler olarak hiçbir canlıyı bir diğerinden ayırt etmiyoruz" denildi. 

Hayvan hakkı savunucularının 17 yıllık mücadelesi sonucu yasa teklifinin yürürlüğe girdiği hatırlatılan açıklamada, "Önceki yasaya göre hayvanlar ‘mal’ olarak kabul edildiği için hayvanlara karşı işlenen suçlarda Kabahatler Kanununa göre idari para cezaları uygulanmaktaydı. Yeni kabul edilen yasanın en büyük kazanımı ise hayvanlara karşı işlenen suçların kabahatler kapsamından çıkarılıp TCK kapsamına alınması olmuştur. Buna göre artık bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye 6 aydan 4 yıla kadar, nesli yük olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürene bir yıldan 5 yıla kadar, bir hayvan neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar, hayvan dövüştürene 3 aydan 2 yıla kadar, hayvana cinsel saldırıda bulunan ve tecavüz edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası kesilecektir" ifadeleri kullanıldı. 

Urfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanlara karşı işlenen suçların her daim takipçisi olacaklarının belirtildiği açıklama, şöyle devam etti: "Aynı şekilde kurum ve kuruluşların da bu yeni kanunla üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda gerekli adımları atacağımızı siz kamuoyuna bildiririz. 

Belki de; tüm bu maddeler arasında en aç çaba gerektiren, en kolay şekilde herkesin yapabileceği tek şey, vicdani duygularımızla hayvanlara her zaman sevgi ile yaklaşmak ve onlara en iyi yaşam koşullarını sağlamak olacaktır."