18 Nisan 2024 Perşembe

Üniversiteli kadınlardan tehditlere yanıt: Korkmakta haklısınız

Üniversiteli Kadın Kolektifi, üyelerinin ailelerinin polis tarafından tehdit edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Feministlerden korkmakta haklısınız. Yaşamlarımızı savunmak için mücadele etmek, feminist özsavunma atölyesi yapmak, İstanbul Sözleşmesini savunmak suç değildir" açıklaması yaptı.

Üniversiteli Kadın Kolektifi, polisin üyelerinin ailelerini tehdit etmesine ilişkin Mor Mekan'da basın toplantısı düzenledi.

"Feministlerden korkmakta haklısınız EGM" pankartının açıldığı basın toplantısında konuşan Kolektif Üyesi Zeynep Kurt, üyeleri olan bir kadının ailesinin, polis olduğunu söyleyen Murat Yılmaz tarafından aranarak, Üniversiteli Kadın Kolektifinin düzenlediği İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun üzerine bir hukuk atölyesi ve feminist özsavunma atölyesine katıldığı için tehdit edildiğini söyledi.

AKP'nin 18 yıldır şiddet veya ölümden başka bir şey sunmadığını belirten Kurt, "Biz bunu AKP'nin kadın düşmanı, dinci gerici politikalarından, söylemlerinden, uygulamalarından ve bizzat kadınlar için yaşamsal olan İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamayıp kaldırmaya çalışmasından biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi, AKP'nin de patriyarkanın da bizlere koyduğu sınırları reddeden, erkek şiddetini kabul etmeyen ve başka bir yaşam mümkün diyen kadınların kazanılmış hakkıdır.  Bu yüzdendir ki pandemi sürecinde evlerine kapatılan ve özgürleşme alanları olan kampüslerden ayrılan üniversiteli kadınların, kamusal alana dönüşü ve çeşitli atölyelerle bulundukları alanı dönüştürmeleri bizzat iktidar tarafından tehdit olarak algılanmıştır" diye konuştu.

Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin kurulduğu günden beri her alanda cinsiyetçi,erkek egemen politika ve yaklaşımlara karşı mücadele ettiğini söyleyen Kurt, "Bu memlekette yaşamlarımızı savunmak için mücadele etmek, feminist özsavunma atölyesi yapmak, İstanbul sözleşmesini savunmak suç değildir. Asıl suç İstanbul Sözleşmesini uygulamamaktır. Biz kadınlar yaşamlarımızda baba, sevgili, polis, hoca, koca figürleri ile tek adamlara dönüşerek çevremize duvarlar örenlere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz, baskılar bizi yıldırama" şeklinde konuştu.