28 Mart 2024 Perşembe

Üniversiteli kadınlar: Faşist çetelere geçit vermeyeceğiz

Tacizci faşist çetelerin Beyazıt'ta giderek yoğunlaşan saldırılarına karşı bir araya gelen kadınlar, kampüsleri de sokakları da terk etmeyeceklerini belirterek, erkek egemen zihniyete ve saldırılarına karşı tüm kadınları 25 Kasım'da Taksim'e, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Üniversiteli kadınlar, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde kendilerine saldıran, tecavüz tehdidinde bulunan tacizci faşist çetelere karşı Beyazıt Meydanı'nda bir araya geldi. "Kampüslerimizde tacizci faşist çetelere yer yok" pankartı açan kadınlar, "Tacizci faşist çetelere karşı isyanı yükselt", "Özerk demokratik, cins özgürlükçü üniversite için mücadeleye" dövizleri taşıdı.

Kadınlar, erkek devlete sırtını yaslayarak kampüslerde ve sokaklarda genç kadınlara dönük şiddetini arttıran çetelere karşı alanları terk etmeyeceklerinin altını çizdi ve bu eylem öncesinde de tekrar faşistler tarafından tehdit edildiklerini aktardı.

Geçen hafta art arda yaşanan faşist saldırıları hatırlatan Demirel, ÖGB ve polislerin de üniversitelerde ellerinde silah, sopa, kesici aletlerle dolaşan tacizci faşist sivil çetelerle, ülkü ocaklarıyla işbirliği yaptığına dikkat çekti.

Her alanda erkek egemen zihniyeti körükleyen, kadın katillerine cezasızlık politikası işleten, genelgelerle kadın kulüplerini, topluluklarını hedef gösteren, İstanbul Sözleşmesi'ni bir gecede fesheden, "Kadının tek kariyeri çocuk doğurmaktır" diyen erkek devletin bu saldırıların en temel sorumlusu olduğunun altını çizen Demirel, geçmiş dönemlerde yaşanan faşist saldırıları hatırlattı.

Özgecan Aslan'ın, Şule Çet'in, Aleyna Çakır ve Esra Hankulu'nun katillerinin ülkü ocaklarıyla bağlantısına da dikkat çeken Demirel, üniversiteli kadınlar olarak kampüslerde her türlü taciz ve erkek egemen saldırıya karşı kadın özgürlük mücadelesini ve kadın dayanışmasını var ettiklerini dile getirdi. 

Kadınlar olarak sokaklarda omuz omuza mücadele ettiklerini vurgulayan Demirel, şöyle devam etti: "Kadın katili bu yapılanmanın işlediği suçları her defasında örtbas etmeye çalışan AKP-MHP faşist iktidarına ve üniversitelerdeki tacizci faşist çetelere karşı kadınların özgürlük mücadelesini büyüteceğiz. Üniversitelerde  ırkçı, kadın düşmanı, LGBTİ+fobik faaliyetler yürüten ve her fırsatta kadınlara saldıran, taciz eden faşist çetelere geçit vermeyeceğiz. Kampüslerimizi de, yaşam alanlarımızı da terk etmiyoruz."

25 Kadım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne giderken, erkek şiddetine, erkek devlet şiddetine ve erkek egemen zihniyetin örgütlediği her türlü saldırıya karşı sokaklarda ve kampüslerde mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen Demirel, tüm kadınları da mücadeleyi büyütmek, saldırılara karşı birlikte olmak için 25 Kasım'da Taksim'e çağırdı.

Eylem boyunca, "Yaşasın kadın dayanışması", "Erkek devlet şiddetine son", "Jin, jiyan, azadi", "Geceleri de, sokakları da, kampüsleri de terk etmiyoruz", "Beyazıt faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.