9 Mayıs 2024 Perşembe

Üniversite Öğrencileri: Barınma haktır alacağız

Barınamadıkları için eylem yapan ve iktidarın hedef göstermesi ile gözaltı saldırına ve polis işkencesine maruz kalan öğrenciler bir kez daha sokağa çıkarak "Barınma hakkımızı alacağız" dedi.

İzmir Üniversite Dayanışması ve Yurtsuzlar, KYK yurtlarının yetersizliği ve cinsiyetçi yurtlara karşı "Barınamıyoruz, geçinemiyoruz hakkımızı alacağız" şiarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi önünde açıklama yaptı. 

Basın metnini Uğurcan Yıldız okudu.  Pandemi sürecinde niteliksiz online eğitime mecbur bırakıldıklarını aktaran Yıldız, "Başvurduğumuz KYK yurtlarında 10 bininci yedekte kaldık. Fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık. Bazı arkadaşlarımız tüm bu nedenlerle kayıt dondurmak zorunda kaldı. Kazandığımız okulların bulunduğu şehirlere gelemediler" dedi.

İktidarın öğrenciler üzerinden çay ve simit hesabı yapmasına tepki gösteren Yıldız, "Her yıl elektrik, su, doğalgaz, internet, ulaşım gibi zaruri ihtiyaçlarımıza zam yapılırken yaşamamız ve eğitimimizi sürdürmemiz bekleniyor, günde 10 saat düşük ücretli ve güvencesiz işlerde kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyoruz" diye belirtti.

Suçlu olanın öğrencilerin olmadığını bunun tüm sorumlusunun sistem olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Niteliksiz olan  yurtlar için bizden 400 lira alıp bizim 250 lirayla geçinmemizi bekleyenlerden bugün burada hesap sormak için mücadele ediyoruz. Öğrencilerin borcunu silmeyip, eğitim sistemine yatırım yapmayanlar New York'da milyon dolarlık kulelerin açılışını yapıyor. Geri ödemeli 650 lirayı bize çok gören, 'gözünüze dursun’ diyenlerin 1150 odalı saray fanuslarında yaşarken bir günlük masrafı binlerce öğrencinin aylık masrafına eşit olanlardır. Fakat üniversiteliler geçinemiyor" diye konuştu.

Nöbet eylemlerinin başlamasıyla öğrencilerin aileleri polis tarafından arandığını ve tehdit edildiğini hatırlatan Yıldız, "Tüm bunların sarsılmakta olan iktidarın korkusunun yansıması olduğunu biliyoruz. Bir insanın temel hakkı olan barınma hakkımız için sokaklardayız ve mücadelemizi büyütüyoruz. Vazgeçmeye niyetimiz yok" ifadelerinde bulundu.

Öğrencilere terörist diyenler saraylarda refah içinde yaşarken öğrencilerin barınamadıklarını, geçinemediklerine dikkat çeken Yıldız,  mücadele çağrısı yaparak şu talepleri sıraladı:
"Özel yurtlar kamulaştırılsın, öğrencilere açılsın.
Kiralara üst sınır getirilsin
Öğrenci bursları ve kredileri yükseltilsin
Devlet yurtlarının sayısı ve niteliği arttırılsın
Tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılsın."