5 Mayıs 2024 Pazar

‘Umut'u Çağdaş Şenyüz bizi de adaletsizlik öldürecek'

Alkollü araç çarpmasında yaşamını yitiren Umut'un ailesi Meclis Dikmen kapısı önünde adalet nöbetine başladı. Baba Gündüz, "Bizi oğlumuz gibi başka türlü öldürüyorlar. Umut Gündüz'ü Çağdaş Şenyüz öldürdü, bizi de bu adaletsizlik öldürecek. Bizim katilimiz Adalet Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığıdır. Affetmeyeceğiz" diye konuştu.

Ankara'da geçen yıl 15 Temmuz'da 19 yaşındaki profesyonel bisikletçi Umut Gündüz'e alkollü şekilde aracıyla çarparak ölümüne yol açan Çağdaş Şenyüz'ün tutuksuz yargılanmasını protesto etmek amacıyla Meclis önünde Adalet Nöbeti tutmak isteyen Gündüz'ün babası Menderes Gündüz engellendi.

Meclis'in Dikmen kapısını ve Gündüz'ü ablukaya alan polis, gazetecilerin haber takibi yapmasını da engelledi. Polis engelinin ardından Gündüz, Güvenpark'ta basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat katıldı.

Gündüz, 510 gündür adalet aradıklarını ve karşılık bulamadıklarını söyledi. Çağdaş Şenyüz'ün somut deliller ışığında kasten öldürmek ile yargılanması gerekirken, bilinçli taksirle öldürmekten yargılandığını belirten Gündüz, ilk günden beri hukukun üstünlüğü ve adalet talebini dile getirdiklerini vurguladı. Gündüz, Şenyüz'ün korunduğuna işaret ederek, "Bu kararı veren savcılar ve hakimler, yaptığınız bu hukuksuzluğun karşısında sizi hak ettiğiniz yere göndereceğiz. Siz katilleri koruyorsunuz. Hukukun üstünlüğünü değil üstünlüğün hukukunu savunan savcıları ve bize her fırsatta zorluk çıkartan polisleri de biz yargılayacağız" dedi.

Türkiye'de onlarca acılı ailenin adalet arayışını sürdürdüğüne dikkati çeken Gündüz, "Hukukun üstünlüğü için biz acılı anne ve babalar ön saflarda yer alacağız. Biz canlarımızla kanlarımızla bedeller ödedik. Hukukun üstünlüğü ve adil yargılama konusunda ilk konuşanlar da bizler olacağız. Hala mahkemeleri devam eden, yargılama süreçlerinde yıpratılan aileler var. Bu süreçler içerisindeki aileler, kayıpları üzerinden tehdit, baskı ve birçok engel ile kaşı karşıya kalıyor. Ailelerden yargının verdiği karara, katilin dışarıda gezmesine razı gelmelerini istiyorlar. Bizden bu katilleri affetmemizi, verdikleri cezasızlıkları kabul etmemizi istiyorlar. Birçok aile güçsüz çaresiz ve acısıyla kabuğuna çekilmiş durumda. Biz de 510 gündür acılı anne ve baba olarak bu süreçleri yaşıyoruz. Eşim dün verilen karardan sonra rahatsızlandı ve bugün buraya gelemedi" diye konuştu.

Gündüz, her gün Meclis kapısında adalet nöbetine devam edeceğini belirterek, "Bizi oğlumuz gibi başka türlü öldürüyorlar. Umut Gündüz'ü Çağdaş Şenyüz öldürdü, bizi de bu adaletsizlik öldürecek. Bizim katilimiz Adalet Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığıdır. Affetmeyeceğiz" diye konuştu.

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat ise, Gündüz ailesinin mücadelesine destek olduklarını ifade ederek, "Konunun takipçisiyiz. İnsan yaşamının bu kadar ucuz olduğu bir dünyayı bu ülke hak etmiyor. Aileye her anlamda destek olmaya devam edeceğiz" dedi.