17 Mayıs 2024 Cuma

'Ümraniye Katliamı'nın esas sorumlusu devlettir'

23 yıl sonra görülmeye başlayan Ümraniye Katliamı davasının duruşmasına bugün Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. 4 Kasım'a ertelenen duruşma sonrasında açıklama yapan aileler, cezasızlık politikasının temel nedeninin bu katliamların esas sorumlusu devletin kendisi olduğunu vurguladılar.

15 Mart 1995 tarihinde İstanbul Gazi Mahallesi'ndeki saldırıları Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde protesto eden halka polisin ateş etmesi souncu 5 kişi hayatını kaybetmiş 14 kişi yaralanmıştı. Saldırıya ilişkin açılan dava 23 yıl aradan sona tekrar görülmeye başlandı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, PSAKD Ataşehir Cemevi Başkanı Gülsev Kaya, Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karataş, Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Hüsnü Korkmaz, Gaziosmanpaşa Cemevi Başkanı Hıdır Çam, DAD Genel Sekreteri Bülent Felekoğlu, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Yeşim Kantekin de katıldı.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında metni Gazi-Ümraniye Şehit Aileleri adına Kibar Poyraz okudu. Poyraz, Gazi ve Ümraniye'de yaşamını yitirenlerin aileleri olarak katliamın sorumlularının cezalandırılması için bu davaların ısrarlı takipçisi olacaklarını kaydederek, devlet eliyle gerçekleştirilen diğer katliamların hesabını sormaya devam edeceklerinin altını çizdi.

'ÜMRANİYE, TIPKI MARAŞ, SİVAS KATLİAMLARI GİBİ CEZASIZLIKLA SONUÇLANDI'
Poyraz, "Gazi Mahallesi'nde yaşanan ve günlerce süren bu katliamı protesto amacıyla, 15 Mart 1995 tarihinde, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi 30 Ağustos İlk Öğretim Okulu önünde toplanan kalabalığa açılan ateş sonucu ise 5 canımız yaşamını yitirmiş, onlarcası yaralanmıştır. Tarihe 'Gazi-Ümraniye Katliamı' olarak geçen bu katliamlar da tıpkı Çorum, Maraş, Sivas katliamları sonrasında yaşandığı gibi, açılan göstermelik davalar ve yargılamalar sonrasında cezasızlıkla sonuçlandırıldı" ifadelerini kullandı.

Yaptıkları suç duyurularının takipsizlikle sonuçlandırılarak, itirazların reddedildiğini dile getiren Poyraz, yeniden yargılamaya devam edilmekte olan Ümraniye Katliamı davasının cezasızlıkla sonuçlandırılmak istendiğine vurgu yaptı.

'KATLİAMIN ESAS SORUMLUSU DEVLETTİR'
Cezasızlık politikasının temel nedeninin bu katliamların esas sorumlusunun devletin kendisi olduğuna işaret eden Poyraz, "Nitekim Gazi Katliamı'nın devlet eliyle gerçekleştiğini dönemin Emniyet Genel Müdürü İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı açıkça itiraf etmiş ve olayları ilk başlatan ve kahvehanelerle pastaneyi tarayan grubun 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da içinde yer aldığı bir kontrgerilla ekibi olduğunu söylemiş ve sonraki günlerde yaşanan saldırılarla ilgili olarak da Kaymakamlıkta aralarında Korkut Eken ve Hüseyin Kocadağ ile Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz gibi Özel Harekatçılardan oluşan bir 'karargah' kurulduğunu ve saldırıların bunlar tarafından organize edildiğini söylemiştir" diye belirtti.

'AĞAR, ALEVİLERE VE KÜRTLERE YÖNELİK POLİTİKALARIN SORUMLULARINDANDIR'
Çete lideri Sedat Peker'in, son günlerde yaptığı açıklamalarda Mehmet Ağar'ın Gazi'de yaşanan katliama benzer biçimde cemevlerine yönelik yeni saldırılar planladığını ifşa/itiraf etmesine değinen Poyraz, "Alevi halkının yine karanlık bir geleceğe mahkum edilmek istendiğini göstermektedir. Biliyoruz ki Mehmet Ağar, Gazi katliamının gerçekleştirildiği tarihte bu ülkede Emniyet Genel Müdürlüğü yapmaktaydı ve övünerek anlattığı 'Bin operasyon' ile 1990'lı yıllarda Alevilere, Kürtlere yönelik olarak gerçekleştirilen kirli savaş politikalarının da sorumlularındandı" dedi.

Sedat Peker'in açıklamalarının kendileri açısından geçmişe dair bildiklerinin tekrarı olduğunu söyleyen Poyraz, bunun gelecek açısından büyük ve ciddi bir tehlikeye işaret olduğuna dikkat çekti.

Poyraz, Gazi ve Ümraniye'de yaşamını yitirenlerin aileleri olarak katliamın sorumlularının cezalandırılması için bu davaların ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

'İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ'
Gazi Ümraniye avukatlarından Sevim Akat ise bu katliamların arkasında özel birimlerinin olduğunu hatırlatarak, "Gazi davasından çok çaba harcadık. Yargılananlar beraat etti. Yine Ümraniye davasında takipsizlik kararı verildi. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının olmayacağını ifade ediyoruz. Yargı gerekli sorumluluğunu yerine getirmedi. Bu olay, dosyada sanık olan gösterilen polislerin işi olabilecek kadar basit değil. Dönemin emniyet müdürü, içişleri bakanı dinlenmedi. Bu olayların takipçisi olacağız. Katliamların arkasından özel birimlerin olduğu biliniyor" diye konuştu.

'KURULUŞUNDAN BU YANA DEVLET-MAFYA İLİŞKİSİ SÜRÜYOR'
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ise, Alevilerin tarihinin katliamlar tarihi olduğunu dile getirerek, "Bizim tarihimiz katliamlar tarihidir. Devletin kuruluşundan beri mafya-devlet ilişkisi devam ediyor. Tüm katliamlarda devlet ya göz yumuyor, ya da kendisi katlediyor. Hiçbir sorumlu yargılanmadı. AKP-MHP iktidarı bunun araştırılmasını reddetti. Devlet bu katliamların sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu de çete lideri Sedat Peker'in açıklamalarının, katliamlar planlı bir şekilde işlendiğine yönelik ifşalar olduğuna işaret ederek, "Bunun araştırılması, açığa çıkarılması gibi bir dertleri yok. Bu çete anlayışından hesap soracak birlikteliği geliştirmek gerekiyor. Hakikatlerin araştırılması ve toplum nezdinde mahkum edilmesi açısından bu mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu.