29 Mart 2024 Cuma

Ümitcan Uygun'a verilen 'ceza'nın gerekçesi: Darp etti ama öldürme kastı yoktu

Ümitcan Uygun'a verilen on yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, Çakır'ın Esra Hankulu'ya darp-cebir uyguladığı ancak öldürme kastı ile hareket etmediği belirtildi. 

Aleyna Çakır'ı katleden ve Esra Hankulu'nun şüpheli ölümüne ilişkin baş şüpheli olan Ümitcan Uygun'un tutuklu yargılandığı davada 10 yıl verilen hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Kararda Uygun'un Hankulu'ya darp-cebir uyguladığı ancak öldürme kastı ile hareket etmediği belirtildi.

Esra Hankulu, Mamak ilçesi Akdere Mahallesi'nde yalnız yaşadığı evinde, geçen yıl 5 Ağustos'ta ölü bulunmuş;. Hankulu ile geceyi evde geçiren arkadaşları Dilan Civelek ve Furkan Gürgil ile Ümitcan Uygun, gözaltına alınmıştı.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 13 Nisan'daki karar duruşmasında, cumhuriyet savcısının ağırlaştırılmış müebbet hapis istediği Uygun'a, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 10 yıl hapis cezası verilmiş; tutuksuz sanıklar Furkan Gürgil ve Dilan Civelek'e ise "suç delillerini karartma" suçundan 1'er ay 6'şar gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Gerekçeli kararda, olay günü sanık Ümitcan Uygun'un, Esra Hankulu'na birlikte kaldığı odada hayatını kaybetmesi sonucunu doğuracak şekilde baş bölgesine darp-cebir uyguladığı belirtildi. Cebrin sanık tarafından "Hankulu'nun düşürülerek başının sert ve künt zemine çarptırılması veya kafaya sert ve künt cismin vurulması sonucu mu oluştuğunun adli tıp raporlarında tam olarak belirlenemediği" vurgulandı. Alınan raporlarda Hankulu'nun, sanığın evde olduğu saatte öldüğünün tespit edildiği aktarılarak, "Uygun'un darp eylemini de gerçekleştirdiği, bunun sonucu olarak da Hankulu'nun fenalaştığı" aktarıldı.