8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ülkeler fosil yakıt üretiminde yüzde 2'lik artışa doğru ilerliyor

Üretim Açığı Raporuna göre; Paris Anlaşması'nın hedeflerini karşılamak ve küresel ısınmayı  1,5°C ile sınırlandırması gereken ülkeler, fosil yakıt üretiminde yıllık yüzde 2'lik bir artışa doğru ilerliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı ile Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD), Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü, İklim Analitiği gibi araştırma şirketleri tarafından hazırlanan Üretim Açığı Raporu yayımlandı.

Rapor dünyadaki toplam fosil yakıt üretiminin küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gereken seviyeye yakın olmadığını gösteriyor. Rapor, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin Paris Anlaşması'na uymak için gerekenden yüzde 120 daha fazla fosil yakıt üretmeyi planladığını ortaya koyuyor.

ÜLKELER, FOSİL YAKIT ÜRETİMİNDE ARTIŞA DOĞRU İLERLİYOR
Paris Anlaşması hedeflerini karşılamak ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırabilmek için, ülkelerin kolektif bir şekilde on yıl içinde fosil yakıt üretimini küresel ölçekte yıllık yüzde 6 azaltması gerekiyor. Suudi Arabistan, Rusya ve ABD gibi önde gelen ihracatçıların üretimi daha da hızlı bir şekilde azaltması gerekecek. Ancak bunun yerine ülkeler, fosil yakıt üretiminde yıllık yüzde 2'lik bir artışa doğru ilerliyor.

Üretim Açığı raporuna göre, birçok sektör gibi, petrol ve doğal gaz da Covid-19'dan önemli ölçüde etkilendi. İlk tahminler fosil yakıt üretimi için yılda yüzde 7'ye kadar düşüş ön gördü. Ancak ülkeler ve endüstrideki oyuncular için bu üretim düşüşü muhtemelen geçici.

Raporda, öne çıkan bulgular şöyle: 

Paris Anlaşmasına uyum koşullarına ulaşmak için, kömür, petrol ve doğalgazın sırasıyla yüzde 11, yüzde 4 ve yüzde 3 oranlarında azalması gerekirken rapor, her birinin üretiminin 2030'a kadar her yıl yüzde 2 oranında artacağını öngörüyor.
Covid-19 kurtarma fonları, temiz enerji endüstrisinin gelişmesi yerine orantısız bir şekilde fosil yakıt geliştirmeye tahsis edildi. 14 Ekim 2020 itibarıyla, G20 hükümetleri fosil yakıt üretimi ve ilgili faaliyetler için 206 milyar dolar taahhüt etmişken, temiz yakıtlar için sadece 136 milyar dolarlık taahhütte bulundular.
Covid-19 toparlanma planları, genel olarak salgın öncesinde var olan hükümet stratejileriyle aynı yönde. Fosil yakıt ekonomisi ağırlıklı hükümetlerin, petrol ve doğalgaz üretimine desteğinin artması ve daha yeşil ekonomilerin salgını daha fazla reform için bir fırsat olarak görmesi, toparlanma planlarının önceki seyirden farklı olmadığını gösteriyor.