2 Mayıs 2024 Perşembe

'Ülke kaynakları zengini zengin etmek için kullanılmasın'

Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yapan Genel-İş Mersin Şubesi, geçinemeyenler olarak sokakta mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şubesi, hayat pahalılığı ve yapılan zamlara ilişkin, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Geçinemiyoruz, gelirde adalet, vergide adalet" ve "Mızrak çuvala sığmıyor, yapılan zamlar geri çekilsin" pankartları açıldı. DİSK-Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, "Bir yandan hayat pahalılığına karşı sokağa çıkanlar birileri tarafından tehdit edilirken, birileri de sokağa çıkmamak için direniyor. Ama biz geçinemeyenler sokaklarda olacağız" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri ile Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı felaketi ortaya çıkardığını söyleyen Göksoy, "Emekçilerin yaşadığı reel gelir kaybı ve yoksullaşma gerçeklikten uzak olduğu için eleştirilen TÜİK'in verilerinde dahi gizlenemedi. TÜİK verileri esas alınarak DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, gelir düzeyi düştükçe gıda enflasyonu da artıyor. En düşük gelirli yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 64,6, ikinci en düşük gelirli yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 56,4, emeklilerin gıda enflasyonu ise yüzde 55,8 olarak hesaplandı" şeklinde konuştu.

Göksoy, halk olarak, krizin faturasını ödemeye mecbur olmadıklarını kaydederek, "Defalarca ifade ettiğimiz gibi bu ülkenin kaynakları bu ülkenin halkını insanca yaşatmaya yeterlidir. Yeter ki bu ülkenin kaynakları zengini zengin etmek için değil sosyal politikalar için kullanılsın" diye belirtti. 
 
Göksoy, taleplerini şu şekilde sıraladı:
* "Bütün ücretlere asgari ücret artış oranı kadar zam, bütün hanelere asgari gelir desteği verilsin.
* İşçilerin vergi yükü azaltılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin. Vergiye esas tarife dilimleri en az yüzde 50 artırılsın.
* Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın. Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
* Gıda ucuzlasın, tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın."