20 Nisan 2024 Cumartesi

Ulkar Mammadova IŞİD çetesiyle askerlerin işbirliğini anlattı

IŞİD çetesi Mustafa Dokumacı'nın evli olduğu Ulkar Mammadova'nın ekim ayında sınırı geçerek teslim oldu. 'Etkin pişmanlık'tan yararlanan Mammadova, IŞİD çetesine katılmak için 2014 yılında sınırı geçerken askerlerin kendilerine yardım ettiğini, hatta çantalarını taşıdığını anlattı. Mammadova ifadesinde Dokumacı'yı aklamaya çalıştı. 

IŞİD çetesinin Adıyamanlı Dokumacılar grubunun lideri ve Ankara Gar katliamının firari sanığı Mustafa Dokumacı'nın evli olduğu Ulkar Mammadova'nın 9 Ekim tarihinde Suriye'den sınırı geçerken yakalandı.

Polisin "canlı bomba" listesinde yer alan Mammadova, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu, IŞİD çetesinden 114 kişiye ilişkin bilgi verdiği öğrenildi. Mammadova'nın ifade tutanağında yer alanlara göre, Mustafa Dokumacı ile 2014 yılında Suriye'ye gitmek için sınırı geçerken askerlerin kendilerine yardım ettiğini, "hatta çantalarını taşıdığını" anlattı. Bir ay sonra yeniden Türkiye'ye dönerken sınırda jandarma tarafından yakalandıklarını söyleyen Mammadova, sadece para cezası kesildiğini ve serbest bırakıldıklarını belirtti.

Mammadova, Adıyaman'a döndükten sonra evli olduğu Mustafa Dokumacı'nın IŞİD çetelerinin örgüt merkezi olarak kullandığı İslam Çay Ocağı'na gidip geldiğini de anlattı. Mammadova, Mustafa Dokumacı'nın 2020 yılında bombalı drone saldırısında öldüğünü iddia etti.

SURUÇ KATLİAMININ DA SORUMLUSU
Mustafa Dokumacı'nın Suruç'ta 33 sosyalistin katledilmesinin failleri olan Şeyh Abdurrahman Alagöz'ü de IŞİD çetesine katan kişi olduğu belirtildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Azerbaycan vatandaşı Mammadova, 6 Ekim 2021 tarihinde Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Ziyaret Piyade Hudut Karakolu tarafından Türkiye'ye geçerek teslim oldu. 8 Ekim'de Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen Mammadova, 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu. İfadesinde 114 IŞİD çetesiyle ilgili bilgi veren Mammadova, 34'ü kadın olmak üzere 60 çeteciyi teşhis etti. Bu kişiler arasında IŞİD çetesinin Türkiye yapılanmasında yer alan Ahmet Güneş, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Mustafa Delibaşlar de yer aldı.

ASKERLER SINIRDAN GEÇMELERİNİ SAĞLADI
İlk kez 2014 yılı Şubat ayında Suriye'ye gittiklerini anlatan Mammadova, bir yıl içerisinde sık sık Türkiye-Suriye sınırından geçiş yaptıklarını ve bu geçişleri sırasında askerlerin kendilerine yardım ettiğini anlatarak, Türk devleti ile IŞİD çetesi arasında işbirliğini gözler önüne serdi.

10 Ekim katliamını gerçekleştiren Yunus Emre Alagöz'ü tanımadığını iddia eden Mammadova, "Bu patlamadan sonra eşim bana patlamayı gerçekleştiren şahsın İslami açıdan çok parlak bir geleceği olduğunu, bu sebeple onun adına çok üzüldüğünü söyledi. Hatta eşim, 'Allah belanı versin Bağdadi, bu gençlere ne yaptın' diyerek ağlamaya başladı" sözleriyle Mustafa Dokumacı'nın katliamla bir ilgisi olmadığını iddia etti.