26 Nisan 2024 Cuma

ÜKK ve Halkevci Kadınlar'dan KBG'nin buluşmasına çağrı

KBG'nin 5-6 Ocak'ta İstanbul'da düzenleyeceği büyük kadın buluşmasına Üniversiteli Kadın Kollektifi ve Halkevci Kadınlar çağrı yaparak, "Yaşadığımız şiddet karşısında suskun, yalnız, çaresiz ve örgütsüz değiliz" dedi.
Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), kadınların kendi haklarından vazgeçmediklerini göstermek için 5-6 Ocak'ta İstanbul'da büyük bir kadın buluşması düzenliyor. Bu buluşmaya ilişkin Üniversiteli Kadın Kolektifi'nden (ÜKK) Ayşenur Yeditepe ve Halkevci Kadınlar'dan Nebiye Merttürk ETHA'ya konuştu.
 
KADINLAR VAZGEÇMİYOR
 
ÜKK'lı Ayşenur Yeditepe, AKP'nin 16 yıldır kadınlara saldırdığını kaydetti, 24 Haziran'dan sonra ardından kadınların kazanılmış haklarına saldırının giderek arttığına dikkat çekti. Tüm bu saldırıların karşısında kadınların direnmekten vazgeçmediğini vurgulayan Yeditepe, "Hala boşanma haklarına iktidar tarafından saldırıldığı vaziyette dahi evli olduğu erkek tarafından katledilme tehlikesine rağmen boşanan kadınlar var bu ülkede. Gece sokağa çıktığında yaftalanacağını bilmesine rağmen geceleri de sokakları da terk etmeyen kadınlar var ve hatta eteğinden, şortundan, dekoltesinden vazgeçmeyen kadınlar var" dedi.
 
Kadınlar Birlikte Güçlü ile kadınların güçlendiğine vurgu yapan Yeditepe, bu buluşmanın dört bir yandan gelen kadınlarla ortak sorunlarını kadın aklıyla konuşabileceğimiz bir zemin sağladığını belirtti. Yeditepe, "Üniversitelerde kadın düşmanlığına, tacize karşı mücadele ederken kadınların bilginin üretiminin ve tartışılmasının dışında tutulmaya çalışılmasının karşısında da feminist bilginin üretimini savunuyoruz. Bu noktada kadınların yan yana gelme düzlemleri bizim için çok önemli. Bilginin ve dayanışmanın kadından kadına yayılması çok değerli. Bugün bunu başaran bir kadın hareketi var" dedi.
 
AKP'YE KARŞI YALNIZ DEĞİLİZ
 
Kadınların ancak birlikte oldukları zaman yaşamı savunmasının mümkün olduğunu söyleyen Yeditepe, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
"Erkek şiddetine ve tüm gücüyle yaşamlarımızın ortasına güvencesizliği ve geleceksizliği bir barikat olarak dayatan AKP'ye karşı yalnız değiliz. Birlikte yapabileceklerimizin sonsuz hududunu keşfedilmek adına tüm kadınları Kadınlar Birlikte Güçlü buluşmasına çağırıyoruz."
 
Halkevci Kadınlar'dan Nebiye Merttürk ise KBG'nin çağrısının Türkiye kadın hareketi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizerek tüm dünyada kadınların kazanımlara saldırıldığını ve kadınların bu saldırılara direnişle cevap verdiğini kaydetti.
 
İktidarın kadın düşmanı politikalarının çok yoğun olduğunu işaret eden Merttürk, "Bu duruma memleketin dört bir yanından birlikte ses çıkarmak oldukça önemli. Hayatımıza yönelen saldırıları birlikte değerlendirmek ve bu saldırılar karşısında ortak bir hareket zemini kurmak gerekliliği ortada. Tam da bu noktada KBG çağrısı anlamını buluyor" diye konuştu.
 
KADIN DAYANIŞMAMIZ VAR
 
Kadınların tüm baskılara rağmen hareket halinde olduğunu dile getiren Merttürk, sözlerine şöyle sürdürdü: 
"Ne olurasa olsun haklarından ve hayatından vazgeçmeyen bir irade var bizde. Cinsel istismar yasa tasarısı, çocuk yaşta evlilikler, nafaka hakkına saldırı, taciz, şiddet, kadın katliamları devam ederken yapabileceğimiz en önemli şey bir arada durmak ve bütün bu saldırıları birlikte göğüslemek. Yaşadıklarımız karşısında yalnız ve çaresiz olmadığımızı bilelim. Birimizin ayağı takıldığında, elinden tutup yoluna devam etmesi için yanıbaşında bekleyen bir kız kardeşi var. Kadınlar birlikte güçlü söyleminin hızla sahiplenilmesinin anlamı biraz böyle bir şey. Yaşadığımız şiddet karşısında suskun, yalnız, çaresiz ve örgütsüz değiliz. Kadın dayanışmamız var."