16 Mayıs 2024 Perşembe

Uğur Tekstil işçileri tekrar direnişe geçiyor

1 Nisan'da patron Hayri Uğur'un kendilerine iş başı yapacakları sözünü vermesi üzerine direnişi sonlandıran ancak fabrikanın kapısından dahi içeri alınmayan Uğur Tekstil işçileri, çok sarsıldıklarını ancak daha kararlı bir şekilde başlayacaklarını duyurdu. Hayri Uğur'un evinin önü ve Zara şubelerini eylem alanına çevireceklerini kaydeden işçiler, eylemler için ulaşım masraflarına destek ve dayanışma çağrısı yaptı. 

DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan Uğur Tekstil işçileri bir kez daha direnişe başladıklarını duyurdu. İki ay içinde iki kere toplu halde işten alınan işçiler kara listeye alınarak açlığa mahkum edildi. Kara listeye alındığı için iş bulamayan ve çatı işinde çalışmak zorunda kalan Sedat Aslan yaşadığı iş cinayetinde katledildi. 18 Kasım'da ikinci defa toplu işten atılan Uğur Tekstil işçileri patron Hayri Uğur tarafından taleplerin kabul edileceğine dair 3 kez kandırıldı. 

1 NİSAN'DA FABRİKAYA ALINMADILAR
Geçen hafta Adana ve Mersin'de Zara mağazaları önünde eylem yapacağını duyuran işçilere küresel sendika İndustriall taleplerin kabul edildiğini, Zara ve bağlı olduğu İnditex'in de bu konuda garanti verdiğini bildirdi. İşçilerin bunun üzerine eylemleri iptal edip bu gelişmeyi kamuoyuna duyurdu. Patron Hayri Uğur işçilere 1 Nisan'da iş başı yapacaklarının sözünü verdi. Ancak işçiler 1 Nisan'da fabrikanın kapısından dahi içeri alınmadı. 

'ŞU ANDA HEPİMİZ İŞSİZİZ'
Sosyal medyadan açıklama yapan Uğur Tekstil işçileri, "Üstelik bu sefer aramızda zar zor iş bulabilip çalışan 5'i sigortalı 17 arkadaşımız da işsiz kaldı. Bu arkadaşlarımız Küresel Sendika ve Zara'nın sözüne güvenerek işlerinden ayrıldı ve şu anda hepimiz işsiziz" dedi. 

'ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK'
Patronun ve işbirliği sarı sendikanın yaptıklarına artık şaşırmadığını belirten işçiler, çok ağır bir darbe aldıklarını ancak daha öfkeli eyleme başlayacaklarını kaydetti. Yaşadıklarının hesabını sormak ve talepler kabul edilene kadar mücadele edeceklerinin altını çizen işçiler, "Ölmek var dönmek yok. Direne direne kazanacağız" ifadelerini kullandı. 

'DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR'
Daha önce iptal edilen eylem takvimine kaldıkları yerden devam edeceklerinin duyuran işçiler, Zara'nın tüm mağazalarını, Zara Türkiye ofisini ve Hayri Uğur'un evinin önünü eylem alanına çevireceklerini belirtti. İşçiler, "Bu haklı ve onurlu mücadelemizde yanımızda olmanızı istiyoruz. Bu mücadele artık sadece Uğur Tekstil işçilerinin değil, bütün işçi sınıfının ekmek ve onur mücadelesidir. Yapacağımız eylemlerin örgütlenmesi ve yol, ulaşım giderleri için maddi desteğe ihtiyacımız var lütfen bizi yalnız bırakmayın" diyerek dayanışmaya çağırdı.