26 Nisan 2024 Cuma

Uğur Tekstil işçileri: Mücadelemize devam edeceğiz

Toplu şekilde işten atılan DİSK Tekstil Sendikası üyesi Uğur Tekstil işçileri, düzenledikleri basın açıklamasıyla sendika genel merkezine tepki gösterdi. Mücadelede kararlı olduklarını vurguladı.

Uğur Tekstil işçilerinin mücadelesi sürüyor. Toplu şekilde işten atılan DİSK Tekstil üyesi 100 işçi, Urfa merkezde bulunan Rabia Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya ücretsiz izne gönderilen DİSK Tekstil üyesi Özak Tekstil işçileri de katıldı. Uğur Tekstil ve Özak Tekstil işçileri, mücadele edeceklerini bir kez daha yinelerken, DİSK Tekstil Genel Merkezine tepki gösterdi. İşçiler, sendika genel merkezinin mücadelelerine sahip çıkması gerektiğini kaybetti.

İşçiler adına ortak açıklamayı Uğur Tekstil işçisi Ali Yalçın okudu. Yalçın, jandarma zoruyla işyerinden çıkarıldıklarını, aynı gün Özak Tekstil işçilerinin de süresiz ücretsiz izne gönderildiğini hatırlattı. İşten çıkarıldıkları gün DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'in de görevden alındığını öğrendiklerini söyleyen Yalçın, "DİSK Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan, kendi sendikasının temsilcisi olan Mehmet Türkmen'i, işçilerin iradesi ve kararı ile hareket ettiğini söyleyerek ve patronla anlaşarak görevden aldı. Ve dün olduğu gibi bugün de sendikamızdan hiçbir yetkilinin burada olmaması, sendikaya üye yaklaşık 100 tane işçiyi sahipsiz bırakması Mehmet Türkmen'e yapılanları ve Mehmet Türkmen'le birlikte bizim de satıldığımızı onaylar nitelikte" ifadelerini kullandı.

GÖREVDEN ALMAYI SENDİKADAN DEĞİL, PATRONDAN ÖĞRENDİLER
Türkmen'in görevden alındığını, sendikadan değil patrondan öğrendiklerini vurgulayan Yalçın, "Mücadelemize başından beri önderlik eden Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'in görevden alındığını işçilere patron açıklıyor. Fabrikada patron bizimle toplantı yaparak bu açıklamayı yapıyor ve hemen ardından toplantıdayken sendika merkezinden işçilere Türkmen'in görevden alındığı bilgisi geliyor" dedi.

SENDİKACI 'PATRONUNUZ NE DİYORSA ONU YAPIN' DEDİ
İşten atıldıkları gün, DİSK Tekstil Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Başak'ın da fabrikada olduğunu ve işçilerin zorla dışarı çıkarılması karşısında sessiz kaldığını vurgulayan Yalçın, Genel Başkan Vekili Başak'ın işçilere, "Patronunuz ne diyorsa onu yapın" dediğini aktardı.

'GENEL MERKEZ YANIMIZDA DEĞİL'
Yapacakları eylemler için, sendikanın Genel Başkanı Kazım Doğan'ı aradıklarını ve yanlarında görmek istediklerini söylediklerini belirten Yalçın, "Fabrika önünde direnişe başlama kararı aldık ve bu kararımızı bildirmek için Genel Başkan Vekili ve Genel Başkanı arayıp bilgi vermek istedik. Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Başak telefonlarımızı açmadı, Genel Başkan Kazım Doğan'la konuştuk ve gelip yanımızda olmalarını, bize sahip çıkıp öncülük etmelerini istedik. Ancak ne yazık ki buna olumsuz yanıt aldık. Aynı şekilde Özak Tekstil işçisi arkadaşlar da geçen hafta fabrika önünde yaptıkları basın açıklamasından önce Genel Başkanı arayıp destek istediler. Genel Başkan onlara da eyleme destek vermeyeceklerini söyledi" ifadelerini kullandı.

'SENDİKA MERKEZİNİN BİZİ YÜZÜSTÜ BIRAKMASI MÜCADELEYE ENGEL DEĞİL'
Sendika merkezi tarafından yüzüstü bırakıldıklarını ancak bunun mücadelelerini sürdürmelerine engel olmayacağını vurgulayan Yalçın, birlik olup mücadele etmekten başka yollarının olmadığını ve örgütlü hareket ettiklerinde kazandıklarını öğrendiklerini söyledi. Öğrendiklerinin bunlarla sınırlı olmadığını ifade eden Yalçın, patronlarla iş birliği yapan sendikacılara karşı da birlik olup mücadele etmek gerektiğini öğrendiklerini vurguladı.

Açıklamada, Uğur Tekstil patronunun sendika yönetimi ve ZARA temsilcisi ile İstanbul'da bir araya geleceğini öğrendiklerini söyleyen Yalçın, "Bizim taleplerimizle ilgili Uğur Tekstil patronu, fabrikanın üretim yaptığı ZARA markasının temsilcisi, küresel sendika temsilcisi, sendikamızın bağlı olduğu konfederasyonumuz DİSK'in Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Tekstil Genel Başkanının da katılacağı bir toplantı yapılacağı bilgisini aldık. Bu toplantıda atılan işçilerin işe geri alınması konusunda bir anlaşmaya varılmasını ve taleplerimizin kabul edilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.