19 Mayıs 2024 Pazar

Uğur Tekstil işçileri direnişin startını fabrika önünde verdi

Uğur Tekstil işçileri fabrika önünde yaptıkları eylemle bundan sonraki programlarını açıkladı. "Bu sadece fragmandı asıl direniş şimdi başlıyor" diyen işçiler eylem programını da duyurdu. 

Sendikalı oldukları için 18 Kasım'da işten atılan ve jandarma zoruyla darp edilerek çalıştıkları Uğur Tekstil'ten çıkarılan işçiler fabrika önünde açıklama yaptı. İşçilerin eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve EMEP Urfa il Örgütleri katıldı. 

Sermayeye, burjuvaziye, kapitalist düzene karşı hakları olanı alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden işçilerden Suphi Şahinalp, şu talepleri yineledi:
🔹 "İşten atılan bütün işçiler koşulsuz işe alınacak ve dışarıda kalan bütün işçilerin işe girişi ve sigorta girişi aynı gün yapılacak. 
🔹 Sendikal tazminat davalarından feragat etmemiz isteniyorsa, öncelikle bütün mahkeme ve avukat masrafları işveren tarafından karşılanacak ve bu konuda yazılı güvence istiyoruz.
🔹 Hayri Uğur'un imzaladığı taahhütnamede de söz verdiği gibi işsiz kaldığımız sürelerin ücretinin tamamının ödenmesini talep ediyoruz. Şu ana kadar geçen sürenin asgari ücrete göre yarısı bile etmeyen 8 bin lirayı kesinlikle kabul etmiyoruz.
🔹 Ve son olarak bu üç maddeyi kapsayan bir protokol imzalanmadan hiç bir şeyi kabul etmeyeceğiz."

'DİRENİŞ YENİ BAŞLIYOR'
Asıl mücadelenin şimdi başladığını kaydeden Şahinalp, Tekstil Sendikası'na ve Zara Markası'na seslendi ve yapacakları eylemleri açıkladı:  "Patronun ayak işlerine bakan, mahkemede kendi üyesi işçilere karşı patronun yalancı şahitliğini yaparak sarı sendikacılığın kitabını yeniden yazan DİSK Tekstil Sendikası'nın sözüne inanarak bizleri yüzüstü bırakan bu fabrikada ürünleri üretilen Zara markasına da sesleniyoruz. Daha hiçbir şey görmediniz. Şu ana kadar izlediğini direnişimizin fragmanıydı sadece. Asıl film, asıl mücadele şimdi başlıyor.

'20 MART'TA DİYARBAKIR ZARA ÖNÜNDE OLACAĞIZ'
20 Mart Pazar günü dostlarımızla birlikte Diyarbakır Forum AVM'de bulunan Zar'a markasının mağazası önünden başlayarak, Zara'nın yakın illerdeki bütün mağazaları önünde eylemler yapacağız. Zara'nın kıyafetlerini diken işçilere yapılan haksızlığı herkese duyuracağız. Sonrasında İstanbul'da Zara'nın Türkiye ofisi önünde bize destek verecek bütün dostlarımızla birlikte büyük bir eylem yapacağız. Daha şimdiden ülkenin pek çok yerinden kurumlar, emekçi dostlar ve emekten yana insanlar bizlere ulaşarak bu eylemlere destek ve dayanışma sözü veriyorlar. 

'MECLİS'TE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ'
5 Nisan Salı günü de Ankara'ya TBMM'ye gideceğiz. Meclis'te grubu olan bütün partilerle ve vekillerle görüşüp Meclis'te açıklama yapacağız. Hepimize hayırlı olsun."

Eylem, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın, iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.