20 Nisan 2024 Cumartesi

Uğur Mumcu ölümünün 27. yılında anıldı

Suikastle öldürülen gazeteci Uğur Mumcu, gazeteciler tarafından Şişli Harbiye'deki anıtı önünde anıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara'da evinin önünde 24 Ocak 1993 yılında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu'yu andı.

Şişli Harbiye'deki Uğur Mumcu Anıtı önünde yapılan eyleme TGS Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Açıklama yapan TGS Başkanı Durmuş "Uğur Mumcu'yu öldürenler araştırmacı gazeteciliği, haberciliği bitirmek, gerçeğin üstünü örtmek istiyordu. Ama bugün hala Uğur Mumcu geleneğini sürdürmek isteyenler, bunun için mücadele eden gazeteciler var" dedi.

Gazetecilere yönelik baskılara dikkat çeken Durmuş, sarı basın kartlarının iptal edildiğini hatırlattı.

'GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTEMEZSİNİZ'
Durmuş, şunları söyledi: "27 yıl geçti ama gerçeklerin üstünü örtemediler. Gerçekleri halen halka ulaştrımak için canhıraş çalışan meslektaşlarımız var. Bir kaç önce yüzlerce gazetecinin basın kartı iptal edildi. Şu anda gazeteciler basın kartı olmadan çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Bir açıklama yapılmadı, iptal edildiğine dair bir şey söylenmedi. Buradaki dert tabi ki topluma gerçekleri topluma ulaştırmanın önüne geçmek. Sanıyorlar ki biz gazeteciler gazetecileri öldürürsek, gazetecileri tutuklarsak biz gazeteciler hakkında dava açarsak gerçekler gizli kalır. Ama şurada yanılıyorlar, ocak ayında öldürülen üç gazeteci var. biri Metin Göktepe, 8 Ocak'ta mezarı başında anmasına katıldık, diğeri Hrant Dink, 19 Ocak'ta buradan 300 metre ileride anmasına katıldık, bugün Uğur Mumcu'nun anmasını yapıyoruz. Bu anmalarda söylediğimiz bir şey var. Ne kadar gazetecilerin üzerine giderseniz gidin, ne kadar gazetecilik mesleğini yıpratmaya çalışırsanız çalışın gerçeklerin üstünü örtemezsiniz ve gerçekleri topluma ulaştırmak için her daim gazeteciler çıkar ve bu gerçekleri topluma ulaştırır."

'GAZETECİLERİ SUSTURAMAYACAKSINIZ'
Durmuş, gazetecilerin tüm baskılara rağmen habercilik yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Gazetecileri susturamayacaksınız, ne Uğur Mumcu'yu susturabildiniz, ne de bugün tutuklu yargıladığınız gazetecileri susturabileceksiniz. Gerçekler topluma ulaşacak ve bunları topluma ulaştıracak olan bizler bu mesleği layıkıyla yapmak için mücadele edeceğiz. Burada Uğur Mumcu'nun önünde saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Gazetesi çalışanı Ozan Yurtoğlu da, Uğur Mumcu gazeteciliğini yaşatmaya devam edeceklerini belirtti.

Açıklamanın ardından Uğur Mumcu'nun anıtına karanfiller bırakıldı.

Uğur Mumcu, Ankara, İzmir, Samsun, Eskişehir ve İzmit'in de aralarında olduğu bir çok kentte anıldı.