16 Haziran 2024 Pazar

Uğur Kurt katledildiği yerde anıldı

Katledilişinin 10. yılında vurulduğu yerde anılan Uğur Kurt'un katiline ödül gibi ceza verilmesinin Alevilerin adalete olan güvenini öldürdüğü kaydedildi. 

Okmeydanı Cemevi'nde 22 Mayıs 2014'te katıldığı bir cenazede, cemeviyle aynı sokakta yapılan eyleme saldıran polis Sezgin Korkmaz'ın silahıyla vurularak katledilen Uğur Kurt, katledilişinin onuncu yılında vurulduğu yerde anıldı.

Okmeydanı Cemevi'nde yapılan anmaya, Kurt ailesinin yanı sıra Alevi örgütleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri katıldı. Okmeydanı Cemevi Başkanı Eren Yıldırım, hukuki sürece dair yaptığı hatırlatmanın ardından, polise verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının ödül gibi olduğunu belirtti. Devamında ise "Uğur Kurt'un davası cemevinde öldürülen bir kişinin davası olmaktan ziyade sokakta yürüyen, toplu gösterilere katılan ve hatta hiç kimsenin yaşam hakkının olmadığının en net göstergesidir. Bu adaletsizlik Uğur'a değil bizzat adaletin kendisine yapılmıştır" dedi.

'ALEVİLERİN ADALETE OLAN GÜVENİNİ ÖLDÜRMÜŞTÜR'
Yıldırım, Uğur Kurt'un katili gibi Madımak Katliamı'nın faillerinin, Hrant Dink'in katillerinin ve nicelerinin dışarıda olduğunu; ancak adalet, özgürlük mücadelesi verenlerin, onların avukatlığını üstlenenlerin cezaevinde olduğunu ekledi. Yıldırım sözlerini "Polis 10 yıl önce Uğur Kurt'u öldürdü, mahkeme de vermiş olduğu bu kararla Alevilerin adalete olan güvenini öldürmüştür" ifadesiyle noktaladı.

Yıldırım'ın ardından dava avukatı, Alevi örgütleri temsilcileri, Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat konuşmalar yaptı. Konuşmalarda sistematik cezasızlığın, halkın adalete olan inancını sarstığına dikkat çekildi. Mahkeme sürecindeki hukuksuzluklar silsilesinin devletin Alevilere yönelik sistematik baskısının aynı şekilde devam ettiğinin bir göstergesi olduğuna vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından Uğur Kurt'un fotoğrafının da konulduğu masaya güller bırakıldı.