24 Nisan 2024 Çarşamba

Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz mezarları başında alındı

12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz mezarları başında alındı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, 21 Kasım 2004 günü polis tarafından 13 kurşunda 12 yaşında katledilen Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz, katledilişlerinin 16. yılında mezarları başında anıldı.

Anmaya anne Makbule Kaymaz, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile çocuklar katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Uğur Kaymaz ve babasının hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye'de polis kurşunu ile çok sayıda çocuğun öldürülmeye devam edildiğini söyledi. Kuday, "Uğur ve Ahmet'in katilleri cezalandırılsaydı; bugün Kemal Kurkut ve onun diğer arkadaşları, Ceylan ve diğer çocuklar ölmeyebilirdi. Uğur ve Ahmet'in anısı önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi.

'UĞUR, CEYLAN, KEMAL KÜRTLERİN TARİHİDİR'
HDP Milletvekili Pero Dündar ise katledilen Uğur Kaymaz diğer Kürt çocukları ile birlikte özgürlüğün sembolü olduğunu ifade etti.

Devletin çaresizliğinden dolayı Uğur ve babasını öldürdüğünü söyleyen Dündar, Uğur Kaymaz anısına yapılan park ve heykelin yıktırılmasının da devletin aciz ve çaresizliğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Dündar, Uğur ve babasının cinayeti konusunda isim vermeden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı da eleştirdi. Dündar, şunları söyledi: "Bugün buraya gelenler Uğur Kaymaz'ın adını anıyor, katillerinin cezasız bırakılmasından bahsediyor. Ama onlar iş başında iken Uğur öldürüldü. Bu devlet katilleri ile yüz yüze gelmediği, öldürülen çocukların annelerinden af dilemediği sürece bu devlet bir devlet olamaz. Kürtlerin dostu olamaz. Bugün Uğur, yarın başka Uğurlar. Sadece Uğur değil, Ceylan değil, diğer çocuklar. Cizre'de, Nusaybin'de, Sur'da katledilen çocuklar. Gün gün panzerler altında öldürülen çocuklar. Kürt çocuklarını öldürmeyi kendilerine meslek edinmişler. Kürtlerin yok edilmesi için son okumuşlar. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Uğur, Ceylan, Kemal Kürtlerin tarihidir. Unutmayacağız."

Uğur Kaymaz'dan bu yana değişen tek şeyin Kürtlerin daha fazla öldürülmesi olduğunu belirten Dündar, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

AKP ve MHP iktidarından hesap sorana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Dündar, Uğur Kaymaz ve katledilen diğer çocukları unutmayacaklarını dile getirerek, "Uğur'u, Ceylan'ı unutmak ihanettir" dedi.