26 Nisan 2024 Cuma

Uca'ya Avrupa'da ödül, Türkiye'de fezleke

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kentte katıldığı bir yürüyüş nedeniyle HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca hakkında fezleke hazırlandı. Uca, katıldığı o yürüyüşte bir fotoğraf karesine yansıyan görüntüsü ile Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü'ne layık görülmüştü.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca hakkında DBP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmalarını protesto eylemine katıldığı gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fezleke hazırlandı.
 
Soruşturma olaydan 2 yıl sonra 2911 sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gerekçesiyle başlatıldı. 
 
DBP ve HDP'ye ait sosyal medya hesaplarından yapılan "Bugün saat 11.00'da Amed Büyükşehir Bld önünde gözaltılara karşı direnişte olacağız. Amed'te halkımızı iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz" ve "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınmalarını kınıyoruz. Derhal bırakılmalarını talep ediyoruz. İrademizi doğrudan hedef alan bu saldırıya karşı her yerde 11.00'de demokratik protesto hakkımızı kullanacağız. Zulme karşı direniş haktır, meşrudur" paylaşımları ise suç delili olarak sayıldı.
 
Soruşturma sonucunda hakkında hazırlanan iddianamede Uca'nın kanunsuz toplanan gruba müdahale etmek için hareket eden TOMA'nın önüne geçerek müdahaleyi engellemeye çalıştığı, TOMA araçlarının önünden çekilmesi için kendisini yoldan uzaklaştırmaya çalışan emniyet gülerine fiili direniş gösterdiği, kolluk görevlilerince uzaklaştırılmaya çalışılan göstericinin elinden tutarak engel olmaya çalıştığı belirtildi.
 
"Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek"le iddiasıyla Uca'nın 6 yıldan 9 yıla kadar hapsi istendi.
 
Başsavcılık, hazırladığı bu iddianame doğrultusunda Uca'nın dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle meclise fezleke gönderdi.
 
CLARA ZETKİN ÖDÜLÜ VERİLMİŞTİ
 
Katılması suç kapsamına sokulup, hakkında fezleke hazırlanmasına konu olan protesto eyleminde, bir kadının polislerce gözaltına alınmasını engellerken çekilen fotoğrafı ile Uca, geçtiğimiz yıl Clara Zetkin Onursal Kadın Ödülü'ne layık görülmüştü.