28 Nisan 2024 Pazar

Uçar: Hatice Kaçmaz kararı kadın katliamlarını teşvik niteliğinde

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Hatice Kaçmaz kararını değerlendiren Nurcan Arslan katliamı davasının avukatı Sezin Uçar, Yargıtay kararının kadın katliamlarını teşvik niteliğinde olduğunu vurguladı. Uçar, kararın kendi davaları bakımından da endişe verici olduğunu söyledi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis ile ilgili verdiği kararı değerlendiren avukat Sezin Uçar, kararın kadın katliamlarını teşvik niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

2016 yılında Abdullah Melih Barış tarafından katledilen Nurcan Arslan davasının avukatı Uçar, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Hatice Kaçmaz davasında erkekler lehine verdiği kararın mağdur suçlayıcı olduğunu vurguladı.

NURCAN ARSLAN DAVASINDA YARGITAY'IN CEZA İNDİRİMİ ISRARI
Nurcan Arslan davasını hatırlatan Uçar, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "insan öldürme" suçunun nitelikli halinden hüküm kurduğunu fakat Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nin kararı iki defa bozduğunu söyledi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay kararına ilkinde oy birliğiyle ikincisinde oy çokluğuyla direndiğini anımsatan Uçar, dosyanın bir kez daha Yargıtay Ceza Genel Kurulu önünde olduğunu belirtti.

Yargıtay'ın Nurcan Arslan'ın katili ile ilgili yapılan yargılama da verilen kararla ilgili üçüncü kez nasıl bir karar vereceğini merak ettiklerini kaydeden Uçar, Hatice Kaçmaz davasındaki kararı kendilerini düşündürdüğünü söyledi.

Hatice Kaçmaz'ın katledilmesinde Orhan Munis'in buluşmaya bıçakla gittiğini ve Hatice'yi öldürmeyi önceden planladığını vurgulayan Uçar, "Vermiş olduğu kararından vazgeçmemesi ve plan yapması söz konusu. Zaten maddenin de adı bu 'tasarlayarak ölüme sebebiyet vermek'. Dolayısıyla bu suçun oluşabilmesi için en temel unsur failin bir plan dahilinde bu cinayeti işlemiş olmasıdır" dedi.

ERKEKLERİN TEKLİFİNİ REDDETMEK KATLİAM GEREKÇESİ YAPILAMAZ
Yargıtay kararında Orhan Munis'in planlayarak gerçekleştirdiği katliamın görülmediğini, fiilin şarta bağlı ele alındığını belirten Uçar, kararda yer alan "Hatice Kaçmaz'ın Orhan Munis'in evlilik teklifini geri çevirmesinin" katliama gerekçe yapılmasını şu şekilde değerlendirdi: "Kadınlar, bir duygusal ilişki içerisinde bulunsun ya da bulunmasın herhangi bir erkeğin taleplerini reddedebilir, isteklerini geri çevirebilir. Bu bir duygusal ilişki beklentisi de olabilir, bir evlilik teklifi de olabilir, bir cinsel ilişki teklifi de olabilir. Erkeklerin tekliflerini, taleplerini kabul etmek zorunda değil kadınlar. Erkeklerin kadına yönelik şiddeti ya da öldürme fiilini kadının davranışıyla açıklamak ya da kadının davranışı nedeniyle erkeğin fiilini cezasız bırakmak, indirim sebebi yapmak hem erkek egemen bir yaklaşım hem de toplumda kadına yönelik şiddeti teşvik edici bir tutum."

YARGITAY KARARI KABUL EDİLEMEZ
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararının kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Uçar, kararda yer alan "tutkulu aşk" ve reddedilmesi nedeniyle "duygusal çöküntü içinde" olduğu tanımlarıyla katliamın meşrulaştırılmak istenmesine de tepki gösterdi. Uçar, "Erkeğin işlemiş olduğu suçu bir duygusal çöküntü, hiddet ya da bir duygu durumuyla açıklamak son derece erkek yanlı bakmayı beraberinde getirir. Farz edelim ki böyle bir duygusal durum içerisinde. Bu bir fiili suç olmaktan çıkarmaz. Yasadaki tanımı bakımından bütün unsurlar oluşmuşken faillerin, erkek katillerin duyguları indirim sebebi yapılamaz ya da suçun nitelikli halini değiştirmez" diye konuştu.

KADIN KATLİAMLARI VE ŞİDDETİ TEŞVİK KARARI
Avukat Sezin Uçar, Hatice Kaçmaz'ın katledilmesi davasında Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği kararın kadına yönelik şiddeti artırıcı nitelikte olduğunu vurguladı, "Erkek şiddetini teşvik edici bir karardır. Tasarlayarak insan öldürmek suçu nitelikli hale getirir dolayısıyla failin daha çok ceza almasına sebep olur. Ama erkek lehine bir indirim hem kadın katliamlarını hem de kadına yönelik şiddeti teşvik edici bir karardır maalesef" diye ekledi.