29 Mart 2024 Cuma

Uca: Tüm dünya Êzidî soykırımına sessiz kaldı

Êzidî soykırımının 6. yıldönümü dolayısıyla Batman'da yapılan açıklamada konuşan HDP milletvekili Feleknas Uca, "Şengal soykırımından sonra Türk devleti 5 defa Şengal'e saldırdı. Şengal'in yarasını kapatmak yerine Şengal'i bombalıyorlar. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı" ifadelerini kullandı.

Batman'da HDP, TJA ve Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, IŞİD'in 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği Êzidî soykırımının altıncı yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Batman il binası önünde yapılan açıklamaya HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da katıldı.

Açıklamayı engellemek isteyen polisler, kitleyi "fiziki mesafe cezası" kesmek ile tehdit etti. Polisin engeli ve kestiği cezaya rağmen kadınlar açıklamayı gerçekleştirdi.

'KEŞKE ŞENGAL DAĞI'NIN DİLİ OLSAYDI'
Eylemde konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, bugünün kara gün olduğunu dile getirdi. 3 Ağustos 2014 tarihinde, tüm dünyanın gözü önünde vahşi bir soykırım yaşandığını ifade eden Uca, binlerce Êzidî kadın ve çocuğun kaçırıldığını söyledi. 3 bin kadının akıbetinin ise henüz belirsiz olduğuna dikkat çeken Uca, "Yüz binlerce insan toprağından göçe zorlandı. Bu soykırım, Êzidî kadın şahsında tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarına yapıldı. Tüm dünyanın gözü önünde kadınların kafeste yakıldığına tanıklık ettik. Kadınlar sadece kafeste yakılmadılar, pazarlarda da satıldılar. IŞİD çetelerinden kurtulmak için Şengal Dağı'na sığınan binlerce insan, aç ve susuz bir şekilde 50 derece sıcağın altında kalarak yaşamını yitirdi. Keşke Şengal Dağı'nın dili olsaydı da neler yaşandığını söyleseydi" diye konuştu.

Çocukların gözü önünde ailelerinin katledildiğinin altını çizen Uca şöyle konuştu: "Pazarlarda satılan kadınlar, Ortadoğu ülkelerine köle olarak satıldı. Yakın zamanda IŞİD çeteleri tarafından Ankara'ya 3 Êzidî kadın getirildi. IŞİD çetesinin emiri Ankara'ya kadar nasıl geliyor? Êzidî çocuklar Şengal'de kaçırıldı ve IŞİD aileleri, çocukları Antep ve Kırşehir'e getirdi. Bu hangi tarih, hangi hukuktur? Êzidîler 72 ferman geçirdi ama hiçbir zaman boyun eğmedi. Şengal yarasından bahsettiğimizde ceza vereceklerini söylüyorlar. Ne ceza veriyorsanız verin. Şengal soykırımından sonra Türk devleti 5 defa Şengal'e saldırdı. Şengal'in yarasını kapatmak yerine Şengal'i bombalıyorlar. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı. Şengal asla unutulmayacak."