29 Mart 2024 Cuma

Uca, Köle olarak satılan Êzidî kadınları Meclis gündemine taşıdı

Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a, "Köle olarak satın alınmış kadınlar ve çocuklar, IŞİD'li aileler tarafından Türkiye'nin başkentine nasıl bu kadar kolay getirilmektedirler?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, IŞİD tarafından kaçırılıp köle pazarında satılan Êzidî kadınların Ankara'da bulunmasını Meclis gündemine taşıdı. Uca, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, IŞİD'in Ağustos 2014'te, Şengal'de Êzidî halkına yönelik yaptığı katliamın ardından binlerce kadını ve kız çocuğunu kaçırıp farklı ülkelerde köle pazarlarında sattığını ve bu ülkelerden bir tanesinin de Türkiye olduğu belirtildi. Son yıllarda Türkiye'de, kaçırılan kadınların ve çocukların izlerine rastlanıldığına değinen önergede, "Çocuklar, IŞİD'li aileler tarafından yetimhanelere terk edilirken, kadınlar ise yıllar sonra, köle olarak satıldıkları kişilerden, akrabaları tarafından satın alınarak kurtarılmaktadırlar. Bu olayların sonuncusu, geçtiğimiz hafta Ankara'nın Sincan ilçesinde meydana geldi. Öte yandan, geçtiğimiz sene de Ankara Keçiören'de genç bir kadın köle olarak satıldığı bir aileden kurtarılmış ve bununla ilgili IŞİD emiri gözaltına alınmıştı. Yine Kırşehir'de IŞİD'li bir aile, kaçırdıkları iki kardeşi yetimhaneye bırakmış, Türkiye yargısı ise çocukları Türkiye'den almak isteyen ablalarına çocukları geri vermemektedir" ifadeleri yer aldı.

Uca, Oktay'a cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:
Türkiye'nin başkentinde köle olarak satılan kadınların olması normal midir? Köle olarak satın alınmış kadınlar ve çocuklar, IŞİD'li aileler tarafından Türkiye'nin başkentine nasıl bu kadar kolay getirilmektedirler?
Yıllardır Ankara'da genç bir kadını köle olarak tutan ve sistematik işkenceye maruz bırakan IŞİD'li aile halen Ankara'da serbestçe dolaşabilmekte midir? Bu aile ile ilgili zorla alıkoymaktan, insan ticareti yapmak, istismar ve işkenceden soruşturma başlatılmış mıdır? Henüz bir soruşturma başlatılmadıysa bunun sebebi nedir?
Adım başı kimlik kontrolü yapan binlerce kolluk kuvveti varken, alenen köle ticareti yapan ve IŞİD'li olduğu bilinen bir şahsın rahatlıkla ülkeye girip, çıkmasını nasıl açıklıyorsunuz? Köle ticareti yapan bu IŞİD'li şahıs halen rahatlıkla Irak- Ankara arası seyahatlerini sürdürmekte midir?
Türkiye'de de birden çok bombalı eylem yapmış ve onlarca kişinin ölümüne sebep olmuş bir örgütün militanlarının, Türkiye'nin başkentinde nasıl ikamet edebilmektedirler? Bu kişilerin Türkiye'de yaşayıp aynı zamanda köle ticareti yapmasına göz mü yumulmuştur? Buna kimler göz yummuş, kimler müsaade etmiştir?
2019 yılında Ankara Keçiören'de abisi tarafından kurtarılan kadını alıkoyan IŞİD'li gözaltına alınmıştı. Bu şahıs hakkında insan ticareti yapmak, zorla alıkoyma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, işkence ve istismar suçlarından kamu davası açılmış mıdır? Henüz bir dava açılmadıysa bunun sebebi nedir? Bu suçlu, halen sokakta serbestçe dolaşmakta mıdır?
Kaçırdıkları iki kardeşi Kırşehir Yetimhanesine bırakan IŞİD'li aile hakkında başlatılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?
Sosyal medyaya müdahale ederek, insanların haber alma, fikir beyan etme gibi temel haklarını kısıtlamaya yönelik yasa tasarıları meclisten geçerden, köle ticareti yapan sitelere dokunulmamasının sebebi nedir?
IŞİD'in işledikleri suçların önüne geçmeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?