23 Nisan 2024 Salı

Uca, 7 yıldır haber alınamayan  Êzidî Kılli'yi sordu

HDP Milletvekili Uca, Adalet Bakanı Gül'e, IŞİD'in katliamından kurtulmak için Türkiye'ye geçmeye çalışan ve 7 yıldır kendisinden haber alınamayan  Êzidî Abdu Kılli'nin Türkiye'de bir cezaevinde olduğu bilgisinin doğru olup olmadığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca, Şengal katliamı sırasında Rojava'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan Êzidî kadın Dijle İlyas'ın Azez sınırında kaçırılan eşi Cemal Abdo Kılli'nin akıbetine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Uca, 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in Şengal'de Êzidî halkına karşı yaptığı katliam ve soykırımın ardından hayatta kalan Êzidîlerin, farklı ülkelere sığınırken, savaşın devam ettiği Rojava'da da binlerce Êzidî dünyanın birçok yerine göç etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Dijle İlyas ve iki çocuğunun da birçok Êzidî aile gibi, Türkiye'ye göç ederek, İstanbul'un Bağcılar semtinde zor şartlarda yaşamlarını idame ettirmeye çalıştığını kaydeden Uca, Dijle İlyas ve ailesi İstanbul'a gelmeden önce, Afrin'den, Irak Kürdistan Bölgesi'nde bulunan Erbil'e kaçmaya çalışırken, eşi Cemal Abdo Kılli'nin, Azez sınırında silahlı kişilerce kaçırıldığını hatırlattı.

Dijle İlyas'ın, 7 yıldır haber alamadığı eşinin Türkiye'de bir cezaevinde bulunduğu, ancak hangi cezaevinde olduğuna dair hiçbir resmi kurumun kendisine bilgi vermediğini aktaran Uca, Bakan Gül'ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

"-Dijle İlyas'ın eşi Cemal Abdo Kılli'nin, Türkiye'de cezaevinde bulunduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Abdo Kılli hangi cezaevinde bulunmaktadır? Bununla ilgili Dijle ve ailesine neden herhangi bir bilgi verilmemektedir? Bu konuyu açıklığa kavuşturmaya ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

-Abdo Kılli'yi, Azez sınırında kaçıran silahlı kişilerin, Türkiye'nin desteklediği gruplarla bir ilişkisi var mıdır?

-Şengal'den Türkiye'ye kaçırılan kaç Êzidî kadın ve çocuk bulunmaktadır? Kadın ve çocuklardan kaçı kurtarılmıştır? Kadın ve çocukları kaçıran çetelerle ilgili devam eden bir soruşturma mevcut mudur? Bunların kaçı yakalanıp, cezai işlem uygulanmıştır?"