4 Mayıs 2024 Cumartesi

Üç sağlıkçı Cizre'de anıldı

Sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre ve Beytüşşebap'ta katledilen 3 sağlık çalışanı için düzenlenen anmada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Barış yoksa sağlık da yoktur" dedi.
KESK Şırnak Şubeler Platformu, Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında katledilen Eyüp Güven ile Abdülaziz Yural ve Beytüşşebap'ta yaşanan çatışma sırasında öldürülen Şehmus Dursun'u andı.
 
Cizre'deki sendika binasında gerçekleşen anmaye HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Tarım Orkam-Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Keleş, SES Eş Genel Başkanları Gönül Erden ve İbrahim Kara ile çok sayıda sendika üyesi katıldı. 
 
Saygı duruşu ile başlayan anmada, Cizre yasağı sırasında yaşanan hak ihlallerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından kısa bir söyleşi gerçekleştirildi.
 
BOZGEYİK: UMUT MÜCADELE AZMİMİZİ BÜYÜTTÜ
 
Söyleşide ilk olarak konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yasak sırasında yaşananlara değinerek, evlerin bodrum katlarında hayatını kaybeden insanların çığlıklarının yeterince duyulmadığına dikkat çekti. Yasaklar sırasında büyük acıların yaşandığını hatırlatan Bozgeyik, acılara rağmen umudun da her dönem kendisini geliştirdiğini ve kamu emekçilerinin mücadele azmini büyüttüğünü vurguladı. Kamu emekçilerinin AKP'nin çizmiş olduğu sınırlar dışına çıkan bir gelenekten geldiğine işaret eden Bozgeyik, baskı politikalarına karşı ortak mücadeleyi büyütmek için herkese sorumluluk düştüğünü belirtti.
 
KARA: BARIŞ İÇİN CANLARINDAN OLDULAR
 
SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara da görüntüleri izledikleri vakit cümlelerin boğazına bir yumruk gibi düğümlendiğini söyledi. Kimi arkadaşlarının bir vakaya gittiği sırada, kimilerinin ise bir yaralı insanı hayata döndürmek istediği sırada hayatını kaybettiğini hatırlatan Kara, sendikalarının bunları hissettiklerini söyledi. Kara, arkadaşlarının insanların barış içerisinde sağlıklı yaşamaları için canlarından olduklarını dile getirdi.
 
ERDEN: BARIŞ YOKSA SAĞLIK YOKTUR
 
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de Cizre'de büyük bir suçun işlendiğini dile getirerek, "Bizler bu katliamları yaşayan halklar ve ötekiler olarak, katliamlardan direnmeyi öğrenerek çıktık" dedi. Yasakları sırasında ayları bulan direnişlerin ortaya konulduğunun altını çizen Erden, zulme inat büyük bir direniş ve umudun var olduğunu ifade etti.
 
İktidarları öfkelendiren şeyin de bu olduğunu belirten Erden, "İktidarın barış kelimesini yasaklaması ve yargılamaya kalkmasının temel sebebidir ondan duyduğu korkudur. Kendini sadece savaştan var ediyor" diye konuştu. Hayatını kaybedenler sağlıkçıların, sağlıkçı sorumluluklarını yerine getirdikleri sırada öldürüldüklerini kaydeden Erden, "Biz yaşatmak için mücadele ediyoruz. Barış yoksa sağlık yoktur diyoruz. Barışın olmadığı bir ortamda sağlıktan bahsedilemez" dedi.
 
Erden'in konuşmasının ardından bazı sağlıkçılar, hayatını kaybeden 3 kişi olan anıları ve mücadeleleri hakkında konuştu.