9 Mayıs 2024 Perşembe

Tutukluların yakınlarının cenazesine katılmalarına ilişkin yönetmelik değişti

Yakınları hasta olan ya da hayatını kaybeden tutukluların hasta ziyaretleri veya cenazeye katılmalarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında yakınları hasta olan veya hayatını kaybedenlere 2 günlük izin verilecek.

Yapılan değişikliğe göre; tutuklunun talebi üzerine ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü hâlinde cezaevi amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onayı ile yol süresi hariç 2 güne kadar cenazeye katılması için izin verilebilecek. Ancak yönetmelikte verilecek iznin "Soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla" kapalı cezaevinde olanların jandarma refakatinde gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde tutulan tutukluların yakınlarının hastalıkları durumunda verilecek izne dair de sağlık kurulu raporu zorunlu tutularak, iki defaya mahsus yol süresi hariç bir güne kadar hasta ziyareti için izin verilebileceği belirtildi.