27 Nisan 2024 Cumartesi

'Tutukluları serbest bırakın'

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamalarının ardından tutsakların serbest bırakılması çağrıları yapılmaya başlandı. 

HABER MERKEZİ - Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün koronavirüs nedeniyle hapishanlerde alınan önlemlerle ilgi açıklamasının ardından birçok örgüt, tutukluların serbest bırakılması yönünde açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanlığı, hapishanelerde acil eylem planı kapsamında öncelikle tutsakların ziyaretlerde kısıtlamalara gidileceğini açıklaması, hak gaspı kaygısını gündeme getirdi.

ZİYARETLERE KISITLAMA GELECEK
Bakanlığın yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: 

"-Kuruma ilk kabul işlemleri esnasında hastalık belirtisi gözlemlenen tutuklu ve hükümlüler, hastanelere sevk edilerek, sağlık raporları doğrultusunda ceza infaz kurumlarına kabul edilmektedir. 

-İlk kabul işlemleri, tutuklu ve hükümlülerin son dönemde yurt dışına gidip gitmediği kolluk marifetiyle tespit edildikten sonra yapılmaktadır.

-Yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkları gözlemlenen tutuklu ve hükümlülerin, gecikmeksizin hastaneye sevki sağlanmakta, tedavileri tamamlanan ve test sonuçları negatif çıkanlar kuruma kabul edilmektedir. Şu ana kadar ceza infaz kurumlarımızda koronavirüs testi pozitif çıkan tutuklu ve hükümlü bulunmamaktadır. 

-Hastalık belirtisi gözlemlenmeyen ilk kez kuruma gelen tutuklu ve hükümlüler ise imkanlar dahilinde 14 gün süreyle ayrı bir bölümde tutulmaktadır.

-Son dönemde yurt dışına çıkmış olan yabancı ve Türk vatandaşı ziyaretçilerin tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmesine izin verilmemektedir. 

-Gerekli görüldüğü takdirde açık görüş dahil bütün ziyaretlerin kademeli olarak sınırlandırılması planlanmaktadır. 

-Bütün ceza infaz kurumları için yeteri kadar ateş ölçer, dezenfektan ve temizlik malzemesi temin edilmiş olup salgın ihtimaline karşı bütün ceza infaz kurumlarında ilk müdahale esnasında gerekli olan tulum, maske, eldiven, gözlük, galoş, bone ve sıhhi önlük ihtiyacı giderilmiştir.

'TUTUKLULARI SERBEST BIRAKIN'
MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yaptığı açıklamada, tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Virüse karşı cezaevlerinde yeteri kadar önlem alınmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Önlemler kapsamında tüm tutsakların bir an önce gerekirse adli denetimle serbest bırakılmasını istiyoruz" çağrısına yer aldı.

Cezaevlerinin başlı başına bir "sağlık sorunu" olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Tutuklu aileleri tarafından derin endişe ile derneklerimize başvurular yapılmakta, konu ile ilgili tedbirlerin alınması için duyarlılık istenmektedir. Başta hasta tutsaklar olmak üzere, yoğun hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerinde olası bir durumun sonuçlarının vahim olacağı hepimizin malumudur. Bir an önce TBMM’nin devreye girmesi ve kamuoyunun kaygısı giderici önlemler alınması gerekmektedir. Önlemler kapsamında tüm tutsakların bir an önce gerekirse adli denetimle serbest bırakılmasını istiyoruz. Konu ile alakalı ivedilikle ilgili makamları göreve davet edip; bir an önce tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz."

'UZMANLARIN ÇAĞRILARINA KULAK VERİN'
Özgür Kadın Hareketi (TJA) de hapishanelerdeki tutukluların serbest bırakılmasını gerektiğini kaydetti.

Virüs tehdidi karşısında, başta İmralı'da tecrit altında bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan olmak üzere herkesten çok daha savunmasız olan hapishanelerdeki tutukluların derhal serbest bırakılmasını isteyen TJA, "Avrupa sınırında ve Türkiye'de bulunan mültecilerin güvenlikli ve hijyenik ortamlara sevk edilmeleri, artan hijyen ve gıda malzemelerinde ortaya çıkan fırsatçılığın önünü geçilmesi, toplu kullanım ve yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi, bütün halkımız için eşit ve hızlı sağlık önlemlerinin en üst düzeye çıkarılması gerekmektedir. AKP ve MHP'nin yeterli önlem alınmamasından ortaya çıkacak olan her türlü olumsuzluğun sorumlusu olacağını belirtiyor, insanlık ve bölgemiz için tehdit oluşturan korona virüsüne karşı halkımızın panik olmadan önlem almaları ve uzmanların çağrılarına kulak vermeleri gerektiğini belirtiyoruz" dedi.

İRAN 54 BİN TUTKULUYU SERBEST BIRAKMIŞTI
Virüsten kaynaklı ölümlerin en çok yaşandığı ülkelerden İran, 54 binden fazla tutuklu ve hükümlüyü geçici olarak serbest bırakmıştı. İtalya'da ise yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle 20'yi aşkın hapishanede tutuklular protesto eylemi yapmış, 12 tutuklu hapishane yönetimlerin saldırısı sonucu yaşamını yitirmişti.