9 Mayıs 2024 Perşembe

Tutuklu SKM sözcüsü Fadime Çelebi: Direniş çizgimizi 8 Mart'ta da sürdüreceğiz

Efrin'e yönelik işgal girişimine karşı yaptıkları açıklamalar nedeniyle tutuklanan SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, "Fiziksel olarak bizleri tutsak edebilir ama düşüncelerimizi, sosyalizme, devrime ve özgürlüğe dair umutlarımızı asla teslim alamayacaklar" dedi. Bu 8 Mart'ta da erkek egemen iktidara karşı direniş çizgisini büyüteceklerini söyleyen Çelebi, tüm emekçi kadınların 8 Mart'ını kutladı.
ESP Genel Başkan Vekili ve SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, 16 Şubat'tan bu yana tutuklu olduğu Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nden 8 Mart mesajı gönderdi.
 
Fadime Çelebi, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, SODAP Eş Sözcüsü Kezban Konukçu, Sol Yeşil Parti Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaeli, SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir ile birlikte 9 Şubat'ta gözaltına alınmış, 16 Nisan'da tutuklanmıştı.
 
Sincan Kapalı Hapishanesi'ne götürülen Fadime Çelebi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
 
Hiçbir hukuksal dayanağı olmayan gerekçelerle gözaltına alınarak tutuklandıklarını hatırlatan Çelebi, "Türkiyeli emek, demokrasi, özgürlük güçlerine son iki yıldır sistemli bir tutuklama ve gözaltılarla karşı karşıya bırakıldı. Bizim de gözaltına alınmamız ve tutuklanmamız siyasal zeminde halkların mücadelesine dönük bir saldırı olduğunu görmek yerinde olur. Milyonlarca işçi, emekçi, kadın, genç açlığa, yoksulluğa, tacize, tecavüze mahkum kılan iktidar, bunun karşısında olan tüm toplumsal güçlere de topyekün savaş açarak sindirme siyaseti güdüyor" yorumunu yaptı.
 
Yönetemeyen iktidarın kitleleri ve öncülerini teslim almaya, tasfiye etmeye çalıştığına dikkat çeken Fadime Çelebi, "Bunun için de her türlü savaş stratejisini devreye koyuyor. Farklı hiçbir fikre ve düşünceye de asla tahammül edemiyor" dedi.
 
'İKTİDARIN GERİCİ POLİTİKALARINA KARŞI EYLEMLERİMİZLE CEVAP OLDUK'
Bu süreç içinde kadınlara yönelik özgün saldırı siyaseti uyguladığını vurgulayan Çelebi şunları kaydetti:
 
"7 Haziran seçimleriyle birlikte seçim sonuçlarına ve yaratılan halkların ortak birlikteliğine tahammül edemeyen iktidar baskı, şiddet ve savaş konseptiyle yeniden devreye girmiş durumda. Özellikle tüm toplumsal muhalefeti bastırırken, kadınlara daha özel ve özgün gerici erkek egemen siyaset yürütüyor. Kadınların ve kadın hareketinin muazzam etkisini ve eylemlerini durduramayan erkek iktidar binlerce siyaset yapmaya çalışan kadınları tutuklayarak, alanlardan ve siyasetten koparmaya çalışıyor."
 
Teslim alma girişimlerine rağmen kadınların, cinayetlere, tacize, tecavüze, cinsel istismara, savaşa, KHK'lara karşı birleşik kadın hareketinin tarihsel deneyimlerinin yarattığı güçle birleşerek büyüdüğüne vurgu yapan Çelebi, "Kadın düşmanı iktidarın gerici politikalarına karşı söylem ve eylemlerimizle cevap olduk. Bundandır ki, bizleri gözaltına alıyor, bizleri zindanlara tıkıyor" dedi.
 
'DİRENİŞ ÇİZGİMİZİ HER ALANDA BÜYÜTECEĞİZ'
 
Fadime Çelebi, "Fiziksel olarak bizleri tutsak edebilir ama düşüncelerimizi, sosyalizme, devrime ve özgürlüğe dair umutlarımızı asla teslim alamayacaklar" diyerek şöyle devam etti: "5 bin yıllık ezilme tarihinden çıkardığımız dersle erkek egemen iktidarlara teslim olmadık, olmayacağız. Rozalardan, Claralardan, Şengüllerden, Sakinelerden, Yelizlerden devraldığımız direniş çizgimizi her alanda büyütmeye devam edeceğiz" diye belirtti.
 
Sosyalist Kadın Meclisleri'nin bu yıl da 8 Mart'ın direnişçi çizgisini hayatın her alanına taşıyacağını söyleyen Fadime Çelebi, "Newyork'lu dokuma işçisi kadınların canı pahasına yarattıkları tarihsel mirası Sosyalist Kadın Meclisleri olarak her bir emekçi kadına taşıyarak, alanlara binleri ve onbinleri örgütleyerek erkek egemen iktidara en büyük cevabı da vermiş olacağız. Sevgili emekçi kadınlar hepinizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, mücadelenizde başarılar diliyorum. Jin jiyan azadi, kadın yaşam özgürlük" dedi.